2020’de iş görüşmelerini robotlar yapacak

Teknolojinin hızı ve dijitalleşen dünya iş hayatındaki süreçleri dönüştürüyor. İşletmelerin insan kaynakları birimleri değişimin parçası oluyor. KPMG 2017 İK Dönüşüm Araştırması’na göre alanındaki lider şirketler İK süreçlerinde robotik teknolojilere yatırım yapıyor. KPMG Türkiye İK Direktörü Emre Çavuşoğulları’na göre 2020’de işe alım ve işe uyum süreçlerinde robotlar çok daha aktif rol oynayacak.

BİLİM Hit: 1888 / Yorum: 0 / 6 Kasım 2017 12:59
2020’de iş görüşmelerini robotlar yapacak
-A +A

KPMG 48 ülkede 900’den fazla üst yöneticiyle gerçekleştirdiği 2017 İK Dönüşüm Araştırması’nda teknolojinin sektörü nasıl değiştirdiğini araştırdı. Araştırma, alanındaki lider şirketler dahil olmak üzere pek çok büyük işletmenin İK alanında robotik teknolojilere yatırım yapmaya başladığını ortaya koydu. KPMG IK Direktörü Emre Çavuşoğulları, “Robotik teknolojiler, insan kaynaklarındaki dijital dönüşümün önemli bir parçası olarak hızlı bir şekilde İK temel uygulamaları içerisinde yerini almaya başladı. Özellikle operasyonel süreçlerin robotik teknolojiler kullanılarak otomasyonu, operasyonel gider ve maliyetleri düşürüyor, insan kaynakları departmanının şirket içi etkinliğini artırarak daha stratejik çalışmalara odaklanılmasına imkan sağlıyor. Robotik teknolojileri, çalışanlarla ilgili sistemsel veri girişleri, özlük işleri, işe alım, işe uyum ve eğitim gibi insan kaynaklarının tüm temel süreçlerinde kullanılmaya başladı. Robotik teknolojilerin zaman içerisinde yaygınlığının artması bekleniyor” dedi.

Dönüşüm yapmayanlarla uçurum artıyor

Çavuşoğulları şöyle devam etti:

“Global İK devlerinin iş listelerinde büyük veri analizi ilk sıralarda yer alıyor. Bu nedenle veriyi analiz edecek teknolojilere yatırım artıyor. İK departmanlarının teknoloji bütçeleri yükseliyor. Global trendlere uygun olarak, Türkiye’de de alanında öncü kurumlar İK dönüşüm projelerini hayata geçirmede önderlik yapıyor. Bununla birlikte, Türkiye’de şirketlerin yüzdesel olarak büyük kısmı, global insan kaynakları trendlerini yakalamakta oldukça geri kalıyor. Değişime yatırım yapan lider şirketlerle aralarında büyük uçurumlar oluşuyor.”

İK süreçleri yeniden yapılandırılıyor

Türkiye’de insan kaynakları uygulamaları açısından lider kurumların öncelikle iş stratejilerini destekleyen İK Hedef İşletim Modellerini (Target Operating Model - TOM) oluşturduğunu belirten Çavuşoğulları, “Hedef işletim modelleri, temel olarak tüm insan kaynakları süreçlerinin yeniden yapılandırılması ve teknoloji desteği ile otomasyonu üzerine kurgulanıyor” dedi.

Teknolojiye yatırım yüzde 50’nin altında

Çavuşoğulları “İnsan kaynakları liderlerinin büyük kısmı İK teknolojilerinin kullanımını ve dijital dönüşümü önemli bir konu olarak değerlendirmekle birlikte, sadece yarısından azı kurumlarında yakın zamanda teknolojiye yatırım yapıldığını veya yatırım yapılma planının olduğunu belirtiyor” diye konuştu.

Bulut ve büyük veri yönetimine geçiliyor

Bazı şirketlerin bilgi güvenliğini sağlama endişesinin de etkisiyle harekete geçtiğine dikkat çeken Çavuşoğulları şunları söyledi:

“İş süreçlerinin otomasyonu sırasında İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri (HRMS) hayata geçiriliyor ve bu genellikle yerel sürücülerde konumlandırılıyor. Bununla beraber, uluslararası şirketler yurt dışındaki merkez ofisleri ve diğer ülkelerdeki ofisler ile entegrasyonlarını kuvvetlendirmek amacıyla daha çok bulut tabanlı sistemleri tercih ediyor. Sistem otomasyonu sırasında şirket liderlerinin en temel amaç ve beklentilerinden birisi de insan kaynakları açısından veri analizi kabiliyetinin artırılması oluyor. Bu kapsamda, özellikle çalışan sayısının yüksek olduğu şirketlerde büyük veri insan kaynakları yöneticilerinin gündemine girmeye başladı. Şirketler yapacakları büyük veri analizleri ve bu analizlere dayanan modelleme çalışmaları ile insan kaynakları politikalarını şekillendirmeyi ve iş sonuçlarına doğrudan katkı sağlamayı hedefliyor.”

KPMG Hakkında

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, geçmişi 1867 yılına dayanan, üye firmalar ağı sistemiyle 152 ülkede, 189 binin üzerinde çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri ve endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pek çok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanı sıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1.200’den fazla çalışanıyla her sektörden 4.000’in üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor. Detaylı bilgi için www.kpmg.com.tr adresine başvurabilirsiniz.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Anket

2012 veteknoloji tüm hakları saklıdır Haber Yazılımı Haber Scripti