Fidyecilerin kurbanı olmayın

Yeni nesil tehditlerle mücadelede ağ ve uç nokta güvenliğine yönelik çözümler sunan Sophos, fidye yazılımlarından korunmak için uygulanması gereken 10 kuralı paylaştı

ANALİZ Hit: 2060 / Yorum: 0 / 19 Aralık 2016 11:20
Fidyecilerin kurbanı olmayın
-A +A

Sophos, fidye yazılımlarının neden olabileceği olası zararları en aza indirmek için kullanıcılara şu tavsiyelerde bulunuyor:

1.Düzenli olarak yedek alın ve ana sistemlerinizin haricinde, çevrimdışı ortamda taze bir yedek saklayın: Fidye yazılımları dosyalarınızı şifrelerken sistemlerinizin bağlı olduğu depolama alanlarını da hedefleyebilirler. Ayrıca yanlışlıkla dosyaların silinmesi, sistem arızaları ve doğal afet gibi durumlarda önemli dosyaların bir yedeğinin olması gerekir. 
 
2.Dosya uzantılarını görünür yapın: Windows işletim sisteminin varsayılan ayarı, dosya uzantılarını gizleyecek şekilde. Bu durumda bir dosyayı tanımlamak için dosya simgesine bakmak gerekir. Oysa dosya uzantılarını görünür yaparak alışık olmadığınız, kötü niyetli dosyaları çok daha kolay tespit edebilirsiniz.
 
3.JavaScript (.JS) dosyalarını Notepad uygulamasında açın: JavaScript dosyalarını Notepad uygulamasında açmak, zararlı kodların çalışmasına neden olmadan dosya içeriğini görebilmenizi sağlar.
 
4.E-posta ekindeki dokümanların makro fonksiyonunu aktif hale getirmeyin: Microsoft yıllar önce makroların otomatik olarak çalışmasının önüne geçmiş olsa da, özellikle kötü niyetli yazılımlara sahip dosyalarını ısrarla makroları aktif hale getirmeye çabaladığı da bir gerçek. 
 
5.Ne olduğunu bilmediğiniz dosya eklerini açmayın: Bazı durumlarda e-posta ekindeki dosyanın istediğiniz dosya olduğundan emin olamaz, bu dosyayı açmak gerektiğini düşünürsünüz. Oysa emin değilseniz açmayın. 
 
6.Kendinize ihtiyacınız olandan daha fazla yetki vermeyin: Kullandığınız sistemde yönetici yetkiniz olsa bile gerekmedikçe dosya açma, internette gezinme ve diğer gündelik işler sırasında sisteme yönetici olarak giriş yapmaktan kaçının.
 
7.Microsoft Office görüntüleyicilerini kullanın: Microsoft Office dosya görüntüleyicileri Word, Excel, PowerPoint gibi dosyaların içeriğini yanlışlıkla makroları aktif hale getirmeden görüntülemenizi sağlar. Böylece dosya içeriğine bakarken tuzağa düşmenizi de engeller.
 
8.Yamalarınızı ihmal etmeyin: Zararlı yazılımlar sadece belli yazılımlarla değil, her türlü sistem açığı üzerinden bilgisayara giriş yapabilirler. İşletim sistemini ve yazılımları ne kadar güncel tutarsanız, güvenlik açıkları nedeniyle zarar görme riskiniz o kadar azalır. 
 
9.İş uygulamalarınızla gelen güvenlik özelliklerini aktif hale getirin: Yeni uygulamalar, beraberinde “internetten gelen dosyalarda makro fonksiyonlarının çalışmasını engelle” gibi yeni özelliklerle gelir. Bunları kullanmayı ihmal etmeyin.
 
10.Çağdaş güvenlik uygulamalarından destek alın: Fidye yazılımları ve benzer inatçı tehditleri sistemlerden uzak tutmak, her aşamada özenli bir koruma gerektirir. Bunun için çağdaş güvenlik yazılımlarından yardım alın. 

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Anket

2012 veteknoloji tüm hakları saklıdır Haber Yazılımı Haber Scripti