İsviçreli bilim insanları engellilere umut ışığı oluyor

İsviçreli bilim insanları, bu defa işe yarayan bir buluşa imza atmış gibi görünüyor. Geliştirdikleri robot, bir çok engelli insan için büyük önem taşıyor.

BİLİM Hit: 1070 / Yorum: 0 / 28 Aralık 2012 17:01
İsviçreli bilim insanları engellilere umut ışığı oluyor
-A +A

İsviçre’nin Lozan kentindeki Federal Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanlarının deney, hareket edemeyecek durumdaki hastaları dünyaya bağlamaya yakınlaştırdı. İsviçre’nin Sion kentinde kısmi felçli bir hasta, 100 kilometre uzaktaki bir robotu yönetmek için parmaklarını hareket ettirdiğini hayal etti.

İnsanların aklına “Avatar” filmini getiren proje, beyin dalgalarını ölçen bir cihaz yardımıyla çalışıyor. Kafaya takılan ve içinde elektrotlar bulunan şapka benzeri cihaz, beyinden aldığı sinyalleri laboratuvardaki küçük bir robota iletiyor. Robot aldığı bu komutlara göre hastanın hayal ettiği hareketleri yapıyor.

Robot projesini test eden hasta Mark Andre Duc, robotu hareket ettirebilmek içinbeyni tamamen boşaltmak gerektiğini söyledi. Duc, özellikle bir noktadan sonra baş ağrıları yüzünden konsantre olmakta çok zorlandığını ifade etti.

Hastaların bir noktadan sonra konsantrasyon kaybı yaşaması ve ağrılardan dolayı zorlanması projenin önündeki en büyük iki sorun olarak görülüyor.

Bilim insanlarının hali hazırda üzerinde çalıştıkları birçok robot olmasına rağmen, bu projelerin en az 5 yıl sonra engellilerin hizmetine sunulabileceği öngörülüyor.

 

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Anket

2012 veteknoloji tüm hakları saklıdır Haber Yazılımı Haber Scripti