Bilim

Curiosity Mars’ta yaşam kalıntısı buldu

Geçtiğimiz aylarda NASA tarafından Mars’a gönderilen Curiosity’nin büyük ses getirecek bir keşif yaptığı iddiaları konuşulurken, uzay aracının Mars’ta organizma kalıntısına ulaştığı belirtiliyor. NASA Curiosity’nin bulduğu ‘şey’in ne olduğu konusunda net açıklama yapmayarak herkesi merakta bırakırken, “Curiosity’nin elde ettiği en son bulgular tarih kitaplarına geçecek. Gerçekten çok etkileyici görünüyor” açıklamasını yaptı.

Organik moleküllerin bulunması, Mars’ta yaşam olabileceği ihtimalinigüçlendiren en önemli sinyallerden biri olacak. Bir önceki uzay aracı Phoenix, keşif görevi esnasında toprak numunesini eritmiş ancak Mars toprağında yer alan perkloratlara (tuz) rastlamıştı. Perkloratlar, ısıya tepki vererek tüm karmaşık organik molekülleri yok ediyor ve geride sadece karbondioksit bırakıyor. Karbondioksit, Mars atmosferinde oldukça bol miktarda bulunuyor.

Phoenix’in aksine, Curiosity’nin sahip olduğu en son teknoloji analiz ve deney donanımı, perkloratların tepki vermesini önleyen bir şekilde yavaşça ısıtılmasını sağlıyor. Aynı zamanda, deney esnasında numunede ne kadar karbon, oksijen, hidrojen ve diğer moleküllerin bulunduğu net bir şekilde ölçülüyor.

NASA, Curiosity’nin keşfiyle ilgili Aralık’ın ilk haftasında açıklama yapılacağını bildirdi.

Trendler

Exit mobile version