Bağlantıda Kalın

Bilim

Deprem Sonrası Çalışan Psikolojisi İçin Ne Yapmalı?

Türkiye’de yaşanan deprem felaketi, başta birinci derecede etkilenenler ve bölgede yaşayanlar olmak üzere ülkenin tamamını derinden sarstı. Tüm şirketler ve bireyler deprem bölgesine yardım ulaştırma, oradakilerin yaralarını sarmak için var gücüyle çalışıyor. Depremin yarattığı psikolojik etkiler, günlük yaşam ve iş dünyasını durma noktasına getirdi.

Şirketler psikolojik onarım sürecinde kurumsal psikolojik destek, kurumsal wellbeing, kurumsal zindelik hizmetlerine başvuruyor. Psikolojik toparlanma zaman alacak olsa da şirketler profesyonel destek alarak çalışan esenliğini sağlamaya özen gösteriyor.

LifeClub Genel Müdürü – Elif Elkin

Bu dönemde en büyük ihtiyacın bütünsel iyi olma hali olduğunu belirten, Türkiye’nin ilk bütünsel sağlık hizmetleri yönetimi hizmeti sunan şirketi LifeClub Genel Müdürü Elif Elkin, “Deprem felaketinin boyutunun ve yıkıcılığının büyüklüğü, deprem bölgesi ile birlikte evlerde televizyon başında olan herkesi derinden etkiledi. Bu toplumsal psikolojik travma günlük hayatımıza ve iş yaşamımıza da sirayet etti. İş dünyası neredeyse durma noktasına geldi diyebiliriz. Normal yaşamımıza dönmeye çalışınca sanki bir suçluluk duygusu hissetmeye başladık. Çaresizliğin verdiği öfke hali de işin başka bir boyutu oldu. Tüm bu psikolojik gelgitler normal yaşamımızı sürdürülmez hale getirdi ve getirmeye devam ediyor. İşin üstesinden gelmeye zorlandığımızda profesyonel bir desteğe başvurmamız kaçınılmaz hale geliyor. LifeClub olarak uygulamamızda bulunan psikolojik destek modülünü bu kritik dönemde ücretsiz olarak kullanıma sunduk” dedi.

Bireylerin yanı sıra şirketlerin de kendilerinden çalışanları için psikolojik destek başta olmak üzere, wellbeing ve sağlık yönetimi üyelikleri talep etmeye başladığını belirten Elkin, konuyla ilgili şunları söyledi: “Kurumsal wellbeing’in çalışanın bağlılığı, verimliği ve moral-motivasyonu üzerinde olumlu etkileri olduğu dünyaca kabul görüyor. Wellbeing kelimesinin anlamı zindelik, esenlik olsa da iş dünyasında biraz daha çalışanın bütünsel anlamda iyi olma halini tanımlıyor. Bedenin fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan eş zamanlı bir uyum içinde olması da denilebilir. Kısa süreli eğitimlerin ve workshopların etkisi olduğu muhakkak, ancak bu sürecin uzmanlar tarafından birebir alınacak desteklerle atlatılacağını düşünüyorum. Bize gelen talepler de bunu doğrular nitelikte.”

İş dünyasının yaşadığı “İkincil Travma”nın derin izler bırakmaması için hızlıca eyleme geçilmesi gerektiğinin de altını çizen Elif Elkin, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Çalışanlarınızın duygularını ve neye ihtiyacı olduğunu dinleyin,

“Seismophobia” olarak adlandırılan deprem korkusu herkeste aynı derecede olmadığı için özellikle bu fobiye sahip kişilerin özel destek almasına yardımcı olun,

İhtiyacı olan çalışanlarınızın özel profesyonel destek almasını sağlayın,

Psikolojik desteği ek olarak wellbeig çalışmaları ile tamamlayın,

Rezilyansı artırmaya yönelik çalışmalar yapın.

Okumaya Devam Et

Bilim

Yeraltında karanlık madde bulunamadı!

Güney Dakota eyaletindeki bir altın madeninin yaklaşık 1.6 km derinliğinde yer alan Large Underground Xenon (LUX) dedektörü, Evren’in 6’da 5’ini oluşturduğu düşünülen karanlık maddeyi tespit etmek için yapılan ilk deneylerde sonuç alamadı.

265 bin litrelik bir su tankının içinde yer alan ‘Büyük Yeraltı Ksenon Deneyi’, olabildiğince parçacık ve dış etkelenlerden arınmış bir ortamda yürütülüyor. 10 milyon doların üzerinde bütçeye sahip olan deneyde, LUX cihazının ilk deneyini tamamladığı ancak karanlık madde izine rastlamadığı belirtildi.

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’nda çalışmalar yapan ve 2011 Nobel Fizik Ödülü’nün sahibi olan Saul Perlmutter, “Evren’in karakanlık kısmı, fizikte bugün karşılaştığımız en büyük mücadelelerden biri… Aradığımız şeyi karanlık bölge olarak adlandırıyoruz çünkü Evren’deki enerji ve kütlenin ardında ne var hala bilmiyoruz. LUX’un sunduğu ilk veriler, karanlık bölgenin karanlık maddesini bulmak için harekete geçmemizi gösteriyor” dedi. 

Karanlık maddenin, neredeyse Evren’in tümünü kapladığı düşünülse de, ne görmek ne de dokunmak mümkün. Karanlık madde, galaksiler ve yıldızlar üzerindeki yerçekimsel etkisi sayesinde varlığını ortaya koyuyor.

-65 DERECELİK DENEY
Bilim insanları, yerin derinliklerinde yapılan deneyler sayesinde, karanlık madde dedektörünü ‘zayıf etkileşimli dev parçacıklar’ (WIMP) dışında her parçacıktan izole etmeyi başarıyor. LUX deneyinde yer alan Brown Üniversitesi’nden Rick Gaitskell, “LUX donanımı dünyadaki en sessiz yere kuruldu… Bu sayede tespit edilmesi çok zor olan ve madde ile çok az etkileşime giren WIMP’lerin tespit edilmesi amaçlanıyor” dedi.

Space.com’un haberine göre, madde ile yerçekimsiz ortamda etkilşime giren WIMP’ler, düşük ve yükek kütleli olurken, LUX düşük kütleli parçacıkları tespit etmek üzere kuruldu. Üç ay boyunca WIMP tespit etmeye çalışan dedektör, geçmişte yapılan tahminlerin aksine hiçbir ize rastlamadı.

LUX ekibi tarafından yapılan açıklamada, “Geçmişte ultra-soğuk silikon dedektörlerde yaşanması muhtemel üç WIMP olayı kaydedildi. Geride kalan 3 ay içinde LUX’ta her 80 dakikada 1 WIMP tespit olasılığı olduğu düşünülüyordu. Ancak hiç sinyal alınmadı” ifadesi kullanıldı.

-65 derece sıcaklıkta, yaklaşık 2 metrelik titanyum tanka doldurulan sıvı ksenon içinde yer alan donanım, kaya bir duvar ve bir su tankıyla örülmüş durumda. Eğer bir WIMP, bir ksenon atomuyla etkileşime geçerse, ışık ve elektron yayıyor. Elektronlar ise etkileşimden daha fazla foton yayıyor. Tankın içindeki çarpışmaları kaydeden dedektör, böylece fotonların sinyali ve parkaklığı ölçülüyor.

Okumaya Devam Et

Bilim

Uzay turizmi:Son 40 yıl!

Dünya yüzeyinden 36 bin kilometre yüksekte kurulacak istasyona sahip projenin, ana hatları bu hafta içinde belli olurken, bu “yolculuğun” 1 hafta süreceği tahmin ediliyor. Tokyo merkezli firmaya göre, 2050 yılında hazır olacak uzay asansörünün bir rüya olarak kalmaması için mühendisler hummalı bir çalışma içerisindeler. 1991 yılında keşfedilen çelikten 20 kat daha sert olan“karbon nanoboru” sayesinde asansör için gerekli olan kabloların üretimini sağlayacaklarını belirten şirketin mühendisleri oldukça umutlular.

Yüzeyden 36 bin km yükseklikte

Obayashi’nin planına göre yüzeyden 96 bin km yukarı gönderilecek kablo denge ağırlığa bağlanacakken, diğeri yüzeyde kurulacak uzay istasyonuna bağlı olacak. Asansörün 30 kişilik kapasitesi olması beklenirken, 200 km hızla hareket etmesinin planlandığı belirtildi. İçinde yaşam alanı ve laboratuarların olacağı istasyon yüzeyden 36 bin km yüksekte yer alacak.

Obayashi yetkilileri projenin hayata geçebilmesi için karbon nanoboruların maliyetlerinin karşılanması gerektiğini vurgularken, diğer şirketlerle bu konuda ortaklık yapabileceklerini de söyledi.

Okumaya Devam Et

Bilim

Kayseri’ye “Uluslararası Bilim Merkezi” kuruluyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK’ın işbirliği ile Harikalar Diyarı’na kurulmakta olan Bilim Merkezi, Türkiye’de bir ilke imza attı. Harikalar Diyarı Bilim Merkezi, dünyanın belli başlı bilim merkezi birliklerinden ASTC (TheAssociation of Science-Technology Center), ECSITE (TheEuropean Network of ScienceCentersandMuseums) ve NAMES’e (The North AfricaandMiddle East ScienceCenters Network) aynı anda üstelik de kurulum aşamasında iken kabul edilen Türkiye’deki ilk bilim merkezi oldu.

ASTC 1973 yılında Amerika’da, ECSITE 1993 yılında Belçika’da ve NAMES 2006 yılında Mısır’da kuruldu. 2013 yılı itibarıyla ASTC’nin 40 ülkeden 600, ECSITE’ın 50 ülkeden 400, NAMES’in ise 8 ülkeden 13 üyesi bulunuyor. Üyelik kapsamında söz konusu birliklerle Kayseri’de konferanslar ve workshoplar düzenlenecek. Ayrıca öğrenci değişim faaliyetleri ve eğitimler gerçekleştirilecek.

Geleceğin bilim adamları yetişecek…

Harikalar Diyarı içerisinde 45 bin m² açık, 10 bin m² kapalı alan üzerinde planlanmış olan Bilim Merkezi, yapısı itibariyle her yaştan ziyaretçinin bilime olan merakını uyandıracak. Bilimi, teoriden pratiğe dönüştürecek merkez, geleceğin bilim adamlarını yetiştirmeyi hedefliyor.Harikalar Diyarı Bilim Merkezi, beş duyuya hitap eden deneysel ve uygulamalı sergi ve laboratuvarlar, planetaryum, konferans salonu, kütüphane gibi bölümlerden oluşacak.

Okumaya Devam Et

Editör Seçimleri

Donanım1 hafta önce

HUAWEI Pura 70 Ultra DXOMARK Tarihinin En Yüksek Puanını Aldı

HUAWEI Pura 70 Ultra, DXOMARK sıralama tarihinde 163 puanla en yüksek puanı alarak Dünya’nın en iyi kameralı akıllı telefonu oldu....

Donanım1 hafta önce

Giyilebilir Cihazlar Gizlilik Riski Taşıyor mu?

Akıllı saatler, fitness takip cihazları ve diğer giyilebilir cihazlar cep telefonlarımız ve tabletlerimiz kadar olağan hale geldi. Bu bağlantılı cihazlar...

Manşet1 hafta önce

İş Yerlerinizi Yeni Nesil Dijital Güvenlik Ürünleriyle Koruyun 

Küresel bir yeni nesil dijital güvenlik şirketi olan ESET, yüksek düzeyde optimize edilmiş bir tehdit algılama ve müdahale çözümü sunmak...

Analiz1 hafta önce

Şehirlerin Geleceği ‘Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi’nde Değerlendirilecek

Kentleşme her geçen gün artıkça operasyon ve hizmetlerin deneyimini iyileştirmek, altyapıları buna göre planlamak gerekiyor. Küresel olarak her hafta 3...

Donanım1 hafta önce

Link Bilgisayar İle İkas’tan Stratejik İş Birliği

Türkiye’nin önde gelen sektörel yazılım çözümleri sağlayıcısı Link Bilgisayar, yeni nesil e-ticaret altyapısı sunan İkas ile pazar erişimini artıracak bir...

Donanım1 hafta önce

MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar: “MediaMarkt Türkiye olarak kazandığımızı Türkiye’ye yatırmaya, deneyimle büyümeye devam edeceğiz.”

Avrupa ve Türkiye’nin 1 numaralı elektronik perakendecisi MediaMarkt 2024 yılı stratejisini ve yatırım planlarını açıkladı. MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar,...

Mobil2 ay önce

Qualcomm, Alt Seviyeye Krait Vermeyecek

Ünlü mobil çip üreticisi Qualcomm, 2012 yılının en hızlı büyüyen yarı iletken üreticisi olmayı başarmıştı. Firmanın ARM Cortex A15 ve...

Donanım2 ay önce

Philips Smart TV’ye Tasarım Ödülü

TP Vision, Philips 47PFL6907 Smart LED TV ile 2013 iF Ürün Tasarım Ödülü’nü kazandı. iF Ürün Tasarım Ödülü, alanında en...

Android2 ay önce

WhatsApp, BB10’da Yer Almayacak mı?

Nokia S40 platformunda bile kullanılabilen WhatsApp, hızlı bir şekildeSMS’in yerini almaya doğru gidiyor. Mobil internet verisine sahip, herhangi bir numaraya sahip olan...

Donanım2 ay önce

AMD A10-5800K ve AsRock FM2A85X ile 7.93 Ghz

Nick Shih, rekor ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kendisi için 7,93Ghz’in sadece bir ısınma olduğunu hedefinde ise 8GHz olduğunu söyledi....

Trendler