Bilim
Felix Baumgartner ses hızını aşan ilk insan oldu
Baumgartnerin kapsül içinde yükselmeye başlamasından 2 saat 15 dakika sonra balon, hedef irtifanın üstüne çıkıp 39 bin metre yüksekliğine ulaştı. Bunun üzerine helyum balonunun üstündeki kapak açılarak gaz bırakıldı ve irtifa sabitlendi. Kontrollerin yapılmasının ardından kendini boşluğa bırakan Baumgartner, atmosferden atlarken 40 saniye içinde ses hızını geçti ve paraşütünü açtı. 9:03 dakikada atlayışını tamamlayan Baumgartner, en yüksek mesafeden serbest atlayış ve insanlı balonla irtifa adında 2 dünya rekoru daha kırdı.
7 milyon kişinin izlediği atlayışla birlikte ses hızını aşan ilk insan olma ünvanına sahip olan Avusturyalı sporcu, projenin her aşamasında olduğu gibi, inanılmaz bir iniş çıkış yaşadıklarını söyledi. Baumgartner, bazı anların gerçekten ölümcül olduğunu vurgularken, birkaç saniye boyunca bilincini kaybedeceğini düşündüğünü dile getirdi.
Hedeflediği tüm rekorları kıran Baumgartner hedeflenen noktaya sağ salim ayak bastı. Avusturyalı sporcu, en yüksek mesafeden serbest atlayış ve insanlı balonla irtifa adında 2 dünya rekoru daha kırdı.Tüm dünyada merakla beklenen müthiş atlayışı 7 milyondan fazla kişi izledi. Baumgartner böylece serbest düşüşte ses duvarını aşan ilk insan oldu.
İnsanlığa büyük katkı sağlayacak
Atlayış, Baumgartnerin hayallerini gerçekleştirmesinin yanı sıra gelecekte sporcular için sağladığı tıbbi ve bilimsel araştırma verileriyle de çok büyük önem taşıyor. Bu atlayıştan elde edilen bulgular, geleceğin uzay turistleri için kurtuluş sistemleri geliştirilmesine ve aynı zamanda alt yörüngesel sistemlere ihtiyaç duyan pilot ve astronotlara önemli katkı sağlaması bekleniyor.
Bunun yanı sıra gelişmiş mobilite ve görsel netlik dahil yeni nesil uzay elbiselerinin geliştirilmesine ön ayak olacak bu atlayış, uzaydaki yolcu ve ekiplerin çıkışı için başka sistemlerin de geliştirilmesine zemin hazırlayacak. Yüksek irtifa ve ivmeye maruz kalma protokollerinin de geliştirmesini sağlayacak olan atlayış, süpersonik hızlanma ve yavaşlamanın insan bedeni üzerindeki etkilerinin de incelenmesini kolaylaştıracak.
Bilim
Uzay turizmi:Son 40 yıl!
Dünya yüzeyinden 36 bin kilometre yüksekte kurulacak istasyona sahip projenin, ana hatları bu hafta içinde belli olurken, bu yolculuğun 1 hafta süreceği tahmin ediliyor. Tokyo merkezli firmaya göre, 2050 yılında hazır olacak uzay asansörünün bir rüya olarak kalmaması için mühendisler hummalı bir çalışma içerisindeler. 1991 yılında keşfedilen çelikten 20 kat daha sert olankarbon nanoboru sayesinde asansör için gerekli olan kabloların üretimini sağlayacaklarını belirten şirketin mühendisleri oldukça umutlular.
Yüzeyden 36 bin km yükseklikte
Obayashinin planına göre yüzeyden 96 bin km yukarı gönderilecek kablo denge ağırlığa bağlanacakken, diğeri yüzeyde kurulacak uzay istasyonuna bağlı olacak. Asansörün 30 kişilik kapasitesi olması beklenirken, 200 km hızla hareket etmesinin planlandığı belirtildi. İçinde yaşam alanı ve laboratuarların olacağı istasyon yüzeyden 36 bin km yüksekte yer alacak.
Obayashi yetkilileri projenin hayata geçebilmesi için karbon nanoboruların maliyetlerinin karşılanması gerektiğini vurgularken, diğer şirketlerle bu konuda ortaklık yapabileceklerini de söyledi.
Bilim
Kayseriye Uluslararası Bilim Merkezi kuruluyor
Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAKın işbirliği ile Harikalar Diyarına kurulmakta olan Bilim Merkezi, Türkiyede bir ilke imza attı. Harikalar Diyarı Bilim Merkezi, dünyanın belli başlı bilim merkezi birliklerinden ASTC (TheAssociation of Science-Technology Center), ECSITE (TheEuropean Network of ScienceCentersandMuseums) ve NAMESe (The North AfricaandMiddle East ScienceCenters Network) aynı anda üstelik de kurulum aşamasında iken kabul edilen Türkiyedeki ilk bilim merkezi oldu.
ASTC 1973 yılında Amerikada, ECSITE 1993 yılında Belçikada ve NAMES 2006 yılında Mısırda kuruldu. 2013 yılı itibarıyla ASTCnin 40 ülkeden 600, ECSITEın 50 ülkeden 400, NAMESin ise 8 ülkeden 13 üyesi bulunuyor. Üyelik kapsamında söz konusu birliklerle Kayseride konferanslar ve workshoplar düzenlenecek. Ayrıca öğrenci değişim faaliyetleri ve eğitimler gerçekleştirilecek.
Geleceğin bilim adamları yetişecek
Harikalar Diyarı içerisinde 45 bin m² açık, 10 bin m² kapalı alan üzerinde planlanmış olan Bilim Merkezi, yapısı itibariyle her yaştan ziyaretçinin bilime olan merakını uyandıracak. Bilimi, teoriden pratiğe dönüştürecek merkez, geleceğin bilim adamlarını yetiştirmeyi hedefliyor.Harikalar Diyarı Bilim Merkezi, beş duyuya hitap eden deneysel ve uygulamalı sergi ve laboratuvarlar, planetaryum, konferans salonu, kütüphane gibi bölümlerden oluşacak.
Bilim
Arıdan ilham aldılar!
Arılardan ilham alan bu projede normal kameralar için imkansız olan 180 derecelik açıyı görme ve bu açıyla fotoğraf çekme özellikli güvenlik kameraları yolda.
Arılarda olduğu gibi pek çok küçük gözün birleşiminden oluşan bu kameranın tıp ve güvenlik alanlarında kullanılabileceği belirtiliyor.
Göz tümseği şeklindeki tasarımın üzerinde 180 mikro lens bulunuyor ve böylece 180 derecelik görüntü elde ediliyor.
En büyük teknik zorluk ise kameraları kubbe şeklindeki tasarımın üzerine yerleştirmek olmuş, 6 yıldır üzerinde çalışılan projede sona gelinmek üzere.
-
Mobil8 ay önce
Yeni Samsung Galaxy S10 Ailesi
-
Mobil8 ay önce
Bill Gates’ten iPad yorumu!
-
Internet8 ay önce
IPV6 Forum Türkiye Kuruldu
-
Internet8 ay önce
Kablosuz internet ağları korumasız
-
Android8 ay önce
Android Oyunu: Radiant Free
-
Donanım8 ay önce
AMD Ryzen™ 7 İşlemcilerle
-
Oyun8 ay önce
Cebinizdeki IQ oyunu: NumerIQ
-
Internet8 ay önce
Online alışverişe çığır açan teknolojiler damga vuracak