Bağlantıda Kalın

Bilim

Yeraltında karanlık madde bulunamadı!

Güney Dakota eyaletindeki bir altın madeninin yaklaşık 1.6 km derinliğinde yer alan Large Underground Xenon (LUX) dedektörü, Evren’in 6’da 5’ini oluşturduğu düşünülen karanlık maddeyi tespit etmek için yapılan ilk deneylerde sonuç alamadı.

265 bin litrelik bir su tankının içinde yer alan ‘Büyük Yeraltı Ksenon Deneyi’, olabildiğince parçacık ve dış etkelenlerden arınmış bir ortamda yürütülüyor. 10 milyon doların üzerinde bütçeye sahip olan deneyde, LUX cihazının ilk deneyini tamamladığı ancak karanlık madde izine rastlamadığı belirtildi.

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’nda çalışmalar yapan ve 2011 Nobel Fizik Ödülü’nün sahibi olan Saul Perlmutter, “Evren’in karakanlık kısmı, fizikte bugün karşılaştığımız en büyük mücadelelerden biri… Aradığımız şeyi karanlık bölge olarak adlandırıyoruz çünkü Evren’deki enerji ve kütlenin ardında ne var hala bilmiyoruz. LUX’un sunduğu ilk veriler, karanlık bölgenin karanlık maddesini bulmak için harekete geçmemizi gösteriyor” dedi. 

Karanlık maddenin, neredeyse Evren’in tümünü kapladığı düşünülse de, ne görmek ne de dokunmak mümkün. Karanlık madde, galaksiler ve yıldızlar üzerindeki yerçekimsel etkisi sayesinde varlığını ortaya koyuyor.

-65 DERECELİK DENEY
Bilim insanları, yerin derinliklerinde yapılan deneyler sayesinde, karanlık madde dedektörünü ‘zayıf etkileşimli dev parçacıklar’ (WIMP) dışında her parçacıktan izole etmeyi başarıyor. LUX deneyinde yer alan Brown Üniversitesi’nden Rick Gaitskell, “LUX donanımı dünyadaki en sessiz yere kuruldu… Bu sayede tespit edilmesi çok zor olan ve madde ile çok az etkileşime giren WIMP’lerin tespit edilmesi amaçlanıyor” dedi.

Space.com’un haberine göre, madde ile yerçekimsiz ortamda etkilşime giren WIMP’ler, düşük ve yükek kütleli olurken, LUX düşük kütleli parçacıkları tespit etmek üzere kuruldu. Üç ay boyunca WIMP tespit etmeye çalışan dedektör, geçmişte yapılan tahminlerin aksine hiçbir ize rastlamadı.

LUX ekibi tarafından yapılan açıklamada, “Geçmişte ultra-soğuk silikon dedektörlerde yaşanması muhtemel üç WIMP olayı kaydedildi. Geride kalan 3 ay içinde LUX’ta her 80 dakikada 1 WIMP tespit olasılığı olduğu düşünülüyordu. Ancak hiç sinyal alınmadı” ifadesi kullanıldı.

-65 derece sıcaklıkta, yaklaşık 2 metrelik titanyum tanka doldurulan sıvı ksenon içinde yer alan donanım, kaya bir duvar ve bir su tankıyla örülmüş durumda. Eğer bir WIMP, bir ksenon atomuyla etkileşime geçerse, ışık ve elektron yayıyor. Elektronlar ise etkileşimden daha fazla foton yayıyor. Tankın içindeki çarpışmaları kaydeden dedektör, böylece fotonların sinyali ve parkaklığı ölçülüyor.

Okumaya Devam Et

Bilim

Kayseri’ye “Uluslararası Bilim Merkezi” kuruluyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK’ın işbirliği ile Harikalar Diyarı’na kurulmakta olan Bilim Merkezi, Türkiye’de bir ilke imza attı. Harikalar Diyarı Bilim Merkezi, dünyanın belli başlı bilim merkezi birliklerinden ASTC (TheAssociation of Science-Technology Center), ECSITE (TheEuropean Network of ScienceCentersandMuseums) ve NAMES’e (The North AfricaandMiddle East ScienceCenters Network) aynı anda üstelik de kurulum aşamasında iken kabul edilen Türkiye’deki ilk bilim merkezi oldu.

ASTC 1973 yılında Amerika’da, ECSITE 1993 yılında Belçika’da ve NAMES 2006 yılında Mısır’da kuruldu. 2013 yılı itibarıyla ASTC’nin 40 ülkeden 600, ECSITE’ın 50 ülkeden 400, NAMES’in ise 8 ülkeden 13 üyesi bulunuyor. Üyelik kapsamında söz konusu birliklerle Kayseri’de konferanslar ve workshoplar düzenlenecek. Ayrıca öğrenci değişim faaliyetleri ve eğitimler gerçekleştirilecek.

Geleceğin bilim adamları yetişecek…

Harikalar Diyarı içerisinde 45 bin m² açık, 10 bin m² kapalı alan üzerinde planlanmış olan Bilim Merkezi, yapısı itibariyle her yaştan ziyaretçinin bilime olan merakını uyandıracak. Bilimi, teoriden pratiğe dönüştürecek merkez, geleceğin bilim adamlarını yetiştirmeyi hedefliyor.Harikalar Diyarı Bilim Merkezi, beş duyuya hitap eden deneysel ve uygulamalı sergi ve laboratuvarlar, planetaryum, konferans salonu, kütüphane gibi bölümlerden oluşacak.

Okumaya Devam Et

Bilim

Arıdan ilham aldılar!

Arılardan ilham alan bu projede normal kameralar için imkansız olan 180 derecelik açıyı görme ve bu açıyla fotoğraf çekme özellikli güvenlik kameraları yolda.
 
Arılarda olduğu gibi pek çok küçük gözün birleşiminden oluşan bu kameranın tıp ve güvenlik alanlarında kullanılabileceği belirtiliyor.
 
Göz tümseği şeklindeki tasarımın üzerinde 180 mikro lens bulunuyor ve böylece 180 derecelik görüntü elde ediliyor.
 
En büyük teknik zorluk ise kameraları kubbe şeklindeki tasarımın üzerine yerleştirmek olmuş, 6 yıldır üzerinde çalışılan projede sona gelinmek üzere.

Okumaya Devam Et

Bilim

Google’ın 10 yeni bombası!

15 Mayıs ve 17 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Google’ın yıllık geliştirici toplantısı Google I/O, her zaman olduğu gibi beklenen birçok büyük teknolojinin ortaya çıkmasına sahne olacak.

Google’ın her zamanki Google Glass’tan yeni cep telefonlarına veya tabletlere, yeni bir şeylerle karşımıza çıkacağından şüphemiz yok. İşte Google I/O etkinliğinden beklediklerimiz.

1. Babel

Yeni bir sohbet hizmeti olması beklenen Babel’den daha önce ekran görüntüleri ve fazlası sızmıştı. Şimdi ise sıra, onu bize tam olarak açıklayacak resmi bir tanıma geldi.

2. Yeni 7 inç’lik Nexus tablet

Nexus 7, Temmuz ayında bir senesini dolduracak. Bu süre, teknoloji dünyasında emeklilik yaşı anlamına geliyor. Başarılı tabletin uygun fiyatlı ve güçlü bir selefiyle karşılaşmaya hazır olmalıyız. Söylentiler, yeni 7 inç’lik tabletin Asus ortaklığıyla üretileceği yönünde.

3. Google Glass için iyi haberler

Google Glass’ın çıkış tarihi, teknik özellikleri gibi bilgiler ortaya çıkmış olsa da onun hakkında öğrenecek daha çok şeyimiz var. Örneğin gözlüğün sadece birkaç üçüncü parti uygulamasından haberdarız. Google’ın yeni teknolojisini I/O’da daha yakından göstermesini de bekleyebiliriz.

4. Nexus 7’nin fiyatı düşebilir

Nexus 7’nin 199 dolarlık yurtdışı fiyatı zaten yeterince düşük. Ancak yeni bir Nexus 7’nin tanıtılması, cihazın fiyatının daha da düşmesi anlamına geliyor.

5. Mobil ağ destekli Nexus 10?

Google’ın uygun fiyatlı 10 inç’lik tableti Nexus 10’un mobil ağ destekli bir sürümünün Google I/O etkinliğinde tanıtılması, tabletin hayranları tarafından uzun zamandır bekleniyor. Bunun için Google’ın, çıkalı sadece birkaç ay olan Nexus 10’un tasarımını değiştirmesi de gerekli değil.

6. iOS için Google Now ve fazlası

Bir süredir sessiz kalmayı tercih eden Google Now, iOS’a gelebileceğinin sinyallerini  Mart ayında YouTube’da görünüp kaybolan bir videoyla vermişti. Bunun dışında Google Now için yeni işlevler ve Google Now widget’ında yenilikler bekleyebiliriz.

7. Android@Home geliyor

Google’ın ilk olarak I/O 2011’de tanıştığımız ev otomasyon sistemi, bu sene tekrar karşımıza çıkabilir. Buna dair bir işaret, Android 4.2.2 güncellemesinde bulunuyor.

8. Nexus 5 veya LTE’li bir Nexus 4

Google ve LG üzerindeki ortaklık henüz sadece birkaç aylık, ancak yeni bir Nexus ile tanışacağımıza dair söylentiler şimdiden çıkmaya başladı.

Galaxy S4, HTC One ve iPhone 5 gibi rakipleriyle başa çıkmak isteyen Google’ın Nexus 4’e LTE bağlantısını eklemesi veya yepyeni bir Nexus 5 ile karşımıza çıkması olası.

9. Nexus Q, dirilebilir mi?

Google’ın beklenen ilgiyi görmeyen medya küresi, Google I/O’da sorunlarından arınarak, yeni işlevlerle bezenmiş bir biçimde bizi şaşırtabilir.

10. Android 5.0 \”Key Lime Pie\”

Android, sürüm numarasında ilerleme kaydetmeyeli oldukça uzun zaman oldu. Google’ın 4.0 sürümü üzerinde yoğunlaştığını düşündüğümüzde 5.0’ın tanıtılma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söylememiz zor.

Şu an çoğu cebin Android 4.2’ye bile geçmediğini düşündüğümüzde, Android 5.0 tanıtılsa bile onu elinize alıp kullanmanız bir miktar vakit alabilir.

Okumaya Devam Et

Editör Seçimleri

Donanım4 ay önce

HUAWEI Pura 70 Ultra DXOMARK Tarihinin En Yüksek Puanını Aldı

HUAWEI Pura 70 Ultra, DXOMARK sıralama tarihinde 163 puanla en yüksek puanı alarak Dünya’nın en iyi kameralı akıllı telefonu oldu....

Donanım4 ay önce

Giyilebilir Cihazlar Gizlilik Riski Taşıyor mu?

Akıllı saatler, fitness takip cihazları ve diğer giyilebilir cihazlar cep telefonlarımız ve tabletlerimiz kadar olağan hale geldi. Bu bağlantılı cihazlar...

Manşet4 ay önce

İş Yerlerinizi Yeni Nesil Dijital Güvenlik Ürünleriyle Koruyun 

Küresel bir yeni nesil dijital güvenlik şirketi olan ESET, yüksek düzeyde optimize edilmiş bir tehdit algılama ve müdahale çözümü sunmak...

Analiz4 ay önce

Şehirlerin Geleceği ‘Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi’nde Değerlendirilecek

Kentleşme her geçen gün artıkça operasyon ve hizmetlerin deneyimini iyileştirmek, altyapıları buna göre planlamak gerekiyor. Küresel olarak her hafta 3...

Donanım4 ay önce

Link Bilgisayar İle İkas’tan Stratejik İş Birliği

Türkiye’nin önde gelen sektörel yazılım çözümleri sağlayıcısı Link Bilgisayar, yeni nesil e-ticaret altyapısı sunan İkas ile pazar erişimini artıracak bir...

Donanım4 ay önce

MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar: “MediaMarkt Türkiye olarak kazandığımızı Türkiye’ye yatırmaya, deneyimle büyümeye devam edeceğiz.”

Avrupa ve Türkiye’nin 1 numaralı elektronik perakendecisi MediaMarkt 2024 yılı stratejisini ve yatırım planlarını açıkladı. MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar,...

Mobil6 ay önce

Qualcomm, Alt Seviyeye Krait Vermeyecek

Ünlü mobil çip üreticisi Qualcomm, 2012 yılının en hızlı büyüyen yarı iletken üreticisi olmayı başarmıştı. Firmanın ARM Cortex A15 ve...

Donanım6 ay önce

Philips Smart TV’ye Tasarım Ödülü

TP Vision, Philips 47PFL6907 Smart LED TV ile 2013 iF Ürün Tasarım Ödülü’nü kazandı. iF Ürün Tasarım Ödülü, alanında en...

Android6 ay önce

WhatsApp, BB10’da Yer Almayacak mı?

Nokia S40 platformunda bile kullanılabilen WhatsApp, hızlı bir şekildeSMS’in yerini almaya doğru gidiyor. Mobil internet verisine sahip, herhangi bir numaraya sahip olan...

Donanım6 ay önce

AMD A10-5800K ve AsRock FM2A85X ile 7.93 Ghz

Nick Shih, rekor ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kendisi için 7,93Ghz’in sadece bir ısınma olduğunu hedefinde ise 8GHz olduğunu söyledi....

Trendler