Analiz
Şehirlerin Geleceği ‘Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi’nde Değerlendirilecek
Kentleşme her geçen gün artıkça operasyon ve hizmetlerin deneyimini iyileştirmek, altyapıları buna göre planlamak gerekiyor. Küresel olarak her hafta 3 milyon kişi kentlere taşınırken, Birleşmiş Milletler‘in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68’inin kentlerde yaşaması bekleniyor. 44 yıldır bilişimin gücünü akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için kullanan SAMPAŞ Holding, kentleşmenin ve kentliliğe bağlı sorunların giderek arttığı bir dünyada kentlerin günümüzde ve gelecek nesiller için nasıl daha yaşanılabilir hale getirileceğiyle ilgili çözümleri, 8 Haziran 2024’te İstanbul’da gerçekleştireceği Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi’nde paylaşacak…
2050 yılına kadar dünya genelinde kentsel alanlarda yaklaşık 2,5 milyar daha fazla sayıda insanın yaşayacağı öngörülüyor. Çok hızlı büyüyen ve gelişen ketlerin akıllı ve dirençli bir hale getirilmesi gerekiyor. Bunun da yolu barınmadan ulaşıma, kamu hizmetlerinden güvenliğe, enerji verimliliğinden çevreye duyarlı sistemlere kadar birçok faktörü içinde barındıran bütünsel bir akıllı şehir vizyonunun planlanmasından geçiyor.
Tüm dünyanın üzerine çalıştığı, gelişmiş ülkelerin büyük yatırımlar yaptığı akıllı ve dirençli kent vizyonunu yakalamak için SAMPAŞ Holding tarafından yerel yönetimlerin katılacağı Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi düzenleniyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu’nun katılımıyla, 8 Haziran tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek zirvede bir kentin akıllı ve dirençli olabilmesi için gerekli olan tüm standartlar masaya yatırılacak ve yerel yönetimlerle birlikte incelenecek.
Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 42 yıldır bilişimin gücünü kullanan SAMPAŞ Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya konuyla ilgili olarak değerlendirme de bulunarak “Kentlerin ve kentlerde yaşayan insanların ihtiyaçları her geçen gün değişirken değişimlere uyum gösteren, gelişen risklere karşı daha dirençli bir yaşam sunan bir kent anlayışı şekillenmeye devam ediyor. Verinin anlık toplanmasını, analiz edilmesini ve kenti yöneten kararlara yön vermesini sağlayan teknolojiler, insan, doğa ve yapılar arasında kusursuz bir uyum oluştururken, bu duruma dayalı kentlerde yaşama potansiyelimizi de artırıyor.
SAMPAŞ Holding olarak biz, verilerin altyapılarla kesintisiz etkileşime girdiği ve tüm canlıların ihtiyaçlarının anında karşılandığı kentlerin kurulabileceğini biliyoruz. İnovasyonun gücüyle, bugünden başlayarak gelecek nesiller için dirençli ve sürdürülebilir şehirler inşa etmek üzere teknolojiler, politikalar ve insanlar arasındaki uyumu ve bu konudaki bilinci artırmayı amaçlıyoruz.
Bu bağlamda, 8 Haziran’da İstanbul’da Türkiye’deki yerel yönetim idarecileriyle kentlerin geleceğini “Akıllı ve Dirençli Ketler Zirvesi’yle” şekillendiriyoruz.
Analiz
Blok zincirine umutlu bakış
Konuya dair hem olumlu, hem acabalı beklentiler, derginin kapağındaki grafik tasarımda görünüyor: Sağ üstteki büyük mavi karede “umut” yazılı. Sol alttaki kırmızı karede “aşırı umut/gaza gelmek” yazılı. İki kare birbirine yaklaşıp az biraz çakışınca, orada oluşan yeni karede ise “gelecek, burada” yazılı. Blok zincirine dair iki zıt uçta birikmiş beklentiye karşın, ortada bir umut var. Konuya dergide ayrılan 90 sayfada, bu noktaya nereden nasıl geldik, neredeyiz, nereye gidiyoruz işlenmiş.
Konunun uzmanlarının, gerek umut, gerekse “aşırı” umutla soslanan blok zinciri konusunu çeşitli boyutlardan ele aldıkları makaleleri özetlemek mümkün değil. Ama, bir bilimcimiz de dergide. ABD’de yaşayan bilişimcimiz, Cornell/NY Üniversitesi hocası Emin Gün Sirer’in, “Acaba blok zinciri ne kadar güvenli olabilir?” konulu araştırmaları özetlenmiş. Makaleler, doğruluğu tam saptanmadan, “doğruluğu” peşinen kabul edilmiş yargılarla hareket etmenin yol açabileceği “çukurlara” dikkat çekiyor: “Blok zincirini anlamak için ilk yapacağınız şey, delice tahminleri bir kenara bırakmanız olacaktır.”
MIT uzmanlarına göre, zaten Bitcoin’de bir gelecek yok. Üretimi sırasında ortaya çıkan muazzam elektrik faturaları şaka gibi. Konuyu İzlanda’da araştırarak dünya ekranlarına taşıyan BBC Click, bir Bitcoin “üretim merkezinde” (!) aylık elektrik faturasının bir milyon Euro’nun üzerinde olduğunu duyurdu. Deutsche Welle de şöyle diyor: “Bitcoin’in çok basit bir nedenden dolayı \”kirli\” bir sanal para birimi olduğu görüşünü savunuyorlar. Her bir Bitcoin, anlaşılması çok zor algoritmaların altına saklanmış sanal altın zerrelerden oluşuyor ve bunların üretiminde çok yoğun bir biçimde bilgisayar enerjisine ihtiyaç duyuluyor.” (14.12.17)
Bitcoin’in olumsuzlukları ile blok zincirinin olası olumlulukları, tartışmaların iki zıt ucunda.
Blok zinciri, Bitcoin’le ilgili tartışmaların uzağına düşüyor iyice. The Economist, 8 Mayıs tarihli sayısında (Special Report: Financial Inclusion) şöyle yazdı: “Blok zincirinin, ödeme sistemleri için büyük bir potansiyeli var. Ama şimdilik bu henüz gerçekleşmedi. Merkezi Brüksel’de olan, dünyada 11 bin bankanın kullandığı Swift, dünyada bankalararası ödemelerin yarısını yapıyor. Swift’in de uzun vadede blok zincirini kullanmaya başlayacağı düşünülüyor.”
Bizde de bu konunun hukuki boyutunun hukukçular açısından daha iyi anlaşılması için olumlu bir adım atıldı: Dünya Ekonomik Forumu’nun San Fransisco’da açtığı 4’üncü Sanayi Devrimi Merkezi’nin Başkanı Murat Sönmez, TBMM’de sunum yaptı. TBMM Sanayi, Ticaret, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na yeni teknolojiler çerçevesinde blok zincirini de anlattı. Bu teknolojiye dayanan altyapılı evrak sistemiyle tapu kaydı gibi devlet hizmetlerinin çok hızlı bir şekilde yapılabileceğini, akıllı kontratlar oluşturularak yasal düzenlemelerin bu sistem üzerinden yapılabileceğini söyledi.
Analiz
Risk ve tehditleri fırsata dönüştürmenin anahtarı: BT Yönetişimi
Kamu yönetişimi denildiğinde; artık bir yapbozdan çok her biri birbirini destekleyen ve tüm parçaların diğer parçalarla bir ve entegre olduğu karmaşık bir yapıdan bahsedilebilir. BT yönetişimi ise bu karmaşayı en aza indirgeyebilmek için karmaşanın ortaya çıkarmış olduğu risk ve tehditleri fırsatlara dönüştürebilir. Çünkü BT yönetişimi; tüm bilişim teknolojileri unsurlarını göz önüne alarak etkin ve verimli yönetim stratejisini sürdürülebilir kılmaktır. Kamunun vatandaşlara ve paydaşlarına verdiği hizmetlerin iş hedefleriyle uyumluluğunun sağlanabilmesi, başarılı bir BT yönetişim organizasyonunun kurulması ve yönetişimiyle olabiliyor. Yakın geçmişte üst yönetim düzeyinde görüşülmeyen, göz ardı edilen BT faaliyetlerinin; yönetişim kavramı çerçevesinde ele alınması ve kurumsal yönetişimle birlikte düşünülmesi de zorunluluk haline geldi. Etkin bir BT yönetişimi için ise bilişim konusuyla ilgili tüm paydaşlar arasında dinamik bir iş birliğinin bulunması şart. Zaten yönetişimden bahsederken aynı zamanda ilgili paydaşlarca belli bir amaç etrafında ortak hareket edilmesinden, yönetimin güçlendirilmesinden söz ediyoruz. Bu gerçekleşmediğinde; projelerin başarı oranının düşük olması ise kaçınılmaz. Diğer yandan bilgi güvenliği, verilerin bütünlüğü ve güvenilirliği, kişisel verilerin korunması, verimlilik, etkinlik, kalite ve değişen mevzuata uyum gibi başlıklarda yaşanan sorunlar da BT yönetişiminin önemini giderek artırmakta. Bilgi güvenliğine ilişkin riskler de, ancak kamuda ideal bir BT yönetişimi ile yönetilebilir duruma gelebilir. ‘Kamuda BT Yönetişimi’ dosyamızda tüm paydaşların görüşlerine yer vermeye çalıştık; çok değerli konuklarımızın vizyoner ve çözüme dönük önerilerini yansıtmaye gayret ettik. Ayrıca 23 Mart Çarşamba günü Ankara’da Swissotel’de düzenleyeceğimiz ‘Teknoloji Platformu’muzda yine çok değerli katılımcıları ağırlayacağız ve kamuda etkin BT yönetişimi için neler yapılması gerektiğini tartışacağız. Sizler de davetlimizsiniz…
Ankara ‘Teknoloji Platformları’ başlıyor
Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi, 23 Mart Çarşamba günü “Kamuda BT Yönetişimi Teknoloji Platformu” ve “Biyometri & Güvenlik Teknoloji Platformu” isimli 2 ayrı konferans dizisini Ankara Swissotel’de gerçekleştirecek. Kamu ve özel sektor kurumlarından çok sayıda kişinin katılımcı olarak yer alacağı konferanslarda, kamu söz sahibi ve karar vericileri, özel sektör yöneticileri ve teknoloji devlerinin seçkin konuşmacıları ile birlikte yeni eylem planlarında teknoloji yapılanmasına verilen önem ve bu alanda yapılmakta olan yatırımları konuşacaklar. e-Devlet alanındaki tüm teknolojik konulardaki gelişimler güncel biyometri projeleri ile beraber ele alınacak, veri güvenliğinden sistem seçimine kadar pek çok konu kıdemli söz sahipleri tarafından paylaşılacak.
T.C. Dış İşleri Bakanlığı, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, T.C. Kalkınma Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, SGK, Sivil Savunma Müsteşarlığı, TBMM, KOSGEB, Tübitak Bilgem, TSE, Bilgi Güvenliği Derneği gibi pek çok kurumdan konusunda uzman konuşmacıların sunum ve panellerde yer alacağı, deneyimlerin paylaşılacağı tam gün sürecek olan bu 2 platform konferansında yoğun ve zengin içerik bulunuyor. Tüm sponsor konu ve konuşmacılarının yanı sıra “Kamuda BT Yönetişimi Teknoloji Platformu” Platin Sponsoru Canon Eurasia ve “Biyometri & Güvenlik Teknoloji Platformu” Platin Sponsoru Fujitsu Türkiye’nin yurt dışından gelecek konuk konuşmacı sunumları için katılımcılara simultane tercüme hizmeti de verilecek.
Canon Eurasia, Fujitsu Türkiye, Hewlett Packard Enterprise, 4Dekas, Qlikview, Nakivo, Tesan, Pikare, Quadro ve Vector gibi çok sayıda lider teknoloji firması da bu platform konferanslarına sponsorluk ve içerik sağlıyorlar.
Analiz
“İş yapmaz” dediler; ama…
Google’ın mobil işletim sistemi Android’i kullanan tabletlerin satışları 70 milyonu aştı.
Şirket tarafından yapılan açıklamada geçen yılın sonu itibarı ile 40 milyon olan Android’li tablet aktivasyonu sayısı bugünlerde 70 milyona ulaştı. Android kullanan toplam cihaz sayısı ise bu yılın Mayıs ayı itibarı ile 900 milyon olarak açıklandı.
Önümüzdeki günlerde Nexus 7’yi piyasaya sürecek olan Google, Play Store’da yer alan toplam uygulama sayısının bir milyon adedin üzerine çıktığını belirtirken, şimdiye dek 50 milyar indirilme işleminin gerçekleştirildiğini duyurdu.
-
Mobil8 ay önce
Yeni Samsung Galaxy S10 Ailesi
-
Mobil8 ay önce
Bill Gates’ten iPad yorumu!
-
Internet8 ay önce
IPV6 Forum Türkiye Kuruldu
-
Internet8 ay önce
Kablosuz internet ağları korumasız
-
Android8 ay önce
Android Oyunu: Radiant Free
-
Donanım8 ay önce
AMD Ryzen™ 7 İşlemcilerle
-
Oyun8 ay önce
Cebinizdeki IQ oyunu: NumerIQ
-
Internet8 ay önce
Online alışverişe çığır açan teknolojiler damga vuracak