Bilim
Arıdan ilham aldılar!
Arılardan ilham alan bu projede normal kameralar için imkansız olan 180 derecelik açıyı görme ve bu açıyla fotoğraf çekme özellikli güvenlik kameraları yolda.
Arılarda olduğu gibi pek çok küçük gözün birleşiminden oluşan bu kameranın tıp ve güvenlik alanlarında kullanılabileceği belirtiliyor.
Göz tümseği şeklindeki tasarımın üzerinde 180 mikro lens bulunuyor ve böylece 180 derecelik görüntü elde ediliyor.
En büyük teknik zorluk ise kameraları kubbe şeklindeki tasarımın üzerine yerleştirmek olmuş, 6 yıldır üzerinde çalışılan projede sona gelinmek üzere.
Bilim
Apollo 11′ in roketleri Atlas Okyanusunda bulundu
Atlantik Okyanusunda bulunan roketler aynı zamanda 6 metre uzunluğu ve 8,4 ton ağırlıklarıyla şu zamana kadar yapılmış en büyük roketlerden biri olma ünvanını taşıyor. Neil Armstrongu 1969 yılında aya götüren uzay aracının parçaları olması nedeniyle roketlere paha biçilemiyor.
NASA yaptığı açıklamada roketlerin yapımında kullanılan alüminyum, çelik, bakır ve krom-demir alaşımı sayesinde roketlerin çok fazla zarar görmemişolabileceğini belirtti. Zira bu maddeler tuzlu suya oldukça dayanıklı olmakla birlikte zarar görmeden yıllarca varolabiliyorlar.
Konu hakkında konuşan Bezos, roketlerden en azından birini kurtarmanın yollarını aradığını belirtirken, NASAnın roketleri Smithsonian Müzesinebağışlamasını çok istediğini söyledi.
Bilim
Felix Baumgartner ses hızını aşan ilk insan oldu
Baumgartnerin kapsül içinde yükselmeye başlamasından 2 saat 15 dakika sonra balon, hedef irtifanın üstüne çıkıp 39 bin metre yüksekliğine ulaştı. Bunun üzerine helyum balonunun üstündeki kapak açılarak gaz bırakıldı ve irtifa sabitlendi. Kontrollerin yapılmasının ardından kendini boşluğa bırakan Baumgartner, atmosferden atlarken 40 saniye içinde ses hızını geçti ve paraşütünü açtı. 9:03 dakikada atlayışını tamamlayan Baumgartner, en yüksek mesafeden serbest atlayış ve insanlı balonla irtifa adında 2 dünya rekoru daha kırdı.
7 milyon kişinin izlediği atlayışla birlikte ses hızını aşan ilk insan olma ünvanına sahip olan Avusturyalı sporcu, projenin her aşamasında olduğu gibi, inanılmaz bir iniş çıkış yaşadıklarını söyledi. Baumgartner, bazı anların gerçekten ölümcül olduğunu vurgularken, birkaç saniye boyunca bilincini kaybedeceğini düşündüğünü dile getirdi.
Hedeflediği tüm rekorları kıran Baumgartner hedeflenen noktaya sağ salim ayak bastı. Avusturyalı sporcu, en yüksek mesafeden serbest atlayış ve insanlı balonla irtifa adında 2 dünya rekoru daha kırdı.Tüm dünyada merakla beklenen müthiş atlayışı 7 milyondan fazla kişi izledi. Baumgartner böylece serbest düşüşte ses duvarını aşan ilk insan oldu.
İnsanlığa büyük katkı sağlayacak
Atlayış, Baumgartnerin hayallerini gerçekleştirmesinin yanı sıra gelecekte sporcular için sağladığı tıbbi ve bilimsel araştırma verileriyle de çok büyük önem taşıyor. Bu atlayıştan elde edilen bulgular, geleceğin uzay turistleri için kurtuluş sistemleri geliştirilmesine ve aynı zamanda alt yörüngesel sistemlere ihtiyaç duyan pilot ve astronotlara önemli katkı sağlaması bekleniyor.
Bunun yanı sıra gelişmiş mobilite ve görsel netlik dahil yeni nesil uzay elbiselerinin geliştirilmesine ön ayak olacak bu atlayış, uzaydaki yolcu ve ekiplerin çıkışı için başka sistemlerin de geliştirilmesine zemin hazırlayacak. Yüksek irtifa ve ivmeye maruz kalma protokollerinin de geliştirmesini sağlayacak olan atlayış, süpersonik hızlanma ve yavaşlamanın insan bedeni üzerindeki etkilerinin de incelenmesini kolaylaştıracak.
Bilim
Curiosity Marsta yaşam kalıntısı buldu
Geçtiğimiz aylarda NASA tarafından Marsa gönderilen Curiositynin büyük ses getirecek bir keşif yaptığı iddiaları konuşulurken, uzay aracının Marsta organizma kalıntısına ulaştığı belirtiliyor. NASA Curiositynin bulduğu şeyin ne olduğu konusunda net açıklama yapmayarak herkesi merakta bırakırken, Curiositynin elde ettiği en son bulgular tarih kitaplarına geçecek. Gerçekten çok etkileyici görünüyor açıklamasını yaptı.
Organik moleküllerin bulunması, Marsta yaşam olabileceği ihtimalinigüçlendiren en önemli sinyallerden biri olacak. Bir önceki uzay aracı Phoenix, keşif görevi esnasında toprak numunesini eritmiş ancak Mars toprağında yer alan perkloratlara (tuz) rastlamıştı. Perkloratlar, ısıya tepki vererek tüm karmaşık organik molekülleri yok ediyor ve geride sadece karbondioksit bırakıyor. Karbondioksit, Mars atmosferinde oldukça bol miktarda bulunuyor.
Phoenixin aksine, Curiositynin sahip olduğu en son teknoloji analiz ve deney donanımı, perkloratların tepki vermesini önleyen bir şekilde yavaşça ısıtılmasını sağlıyor. Aynı zamanda, deney esnasında numunede ne kadar karbon, oksijen, hidrojen ve diğer moleküllerin bulunduğu net bir şekilde ölçülüyor.
NASA, Curiositynin keşfiyle ilgili Aralıkın ilk haftasında açıklama yapılacağını bildirdi.
-
Mobil8 ay önce
Yeni Samsung Galaxy S10 Ailesi
-
Mobil8 ay önce
Bill Gates’ten iPad yorumu!
-
Internet8 ay önce
IPV6 Forum Türkiye Kuruldu
-
Internet8 ay önce
Kablosuz internet ağları korumasız
-
Android8 ay önce
Android Oyunu: Radiant Free
-
Donanım8 ay önce
AMD Ryzen™ 7 İşlemcilerle
-
Oyun8 ay önce
Cebinizdeki IQ oyunu: NumerIQ
-
Internet8 ay önce
Online alışverişe çığır açan teknolojiler damga vuracak