Bağlantıda Kalın

Analiz

BİLİŞİMİN NABZI, 34. ULUSAL BİLİŞİM KURULTAYI’NDA TUTULDU

Türkiye’de bilişimin nabzı 34. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda tutuldu. Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) düzenlediği 34. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda sanayi 4.0 dönemine hazırlık için önemli kararlar çıktı. TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe “Günümüz iş dünyasında bilgi, petrolün yerine geçti. Ancak kullanmadığınız veya kullanamadığınız bilginin size hiç bir faydası yok. Önemli olan bu bilgiyle ne yapabildiğiniz ve bu bilgiyi değere nasıl dönüştürdüğünüz. Dijital olgunluk tam da bu noktaya devreye giriyor ve sizin bilgiye hükmeden, bilgiden nemalanan bir ekonomi kurmanızı sağlıyor. Bu nedenle kurultay olarak, Türkiye’deki dijital olgunluk seviyesinin artırılması için seferberlik başlatılmasına karar verdik” dedi.

 

1976’DAN BU YANA DÜZENLENİYOR

TBD’nin 1976 yılından bu yana her yıl düzenlediği Ulusal Bilişim Kurultayı, 20-21 Aralık tarihleri arasında, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ak Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Oktay Sındır, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal, BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan’ın da aralarında bulunduğu 2 bin 500’ü aşkın katılımcıyla toplandı. İki gün boyunca süren kurultayda 180’in üzerinde konuşmacı söz alırken, çalıştaylara 64’ün üzerinde uzman katkı verdi. Kurultayda tartışılan konular da, “Türkiye’nin 5G Yol Haritası-yeni teknolojiler, girişimci kadın, şehit ve gazi çocuklarına kodlama eğitimi verilmesi, nitelikli insan kaynağı, gelişen finans sektörü ve güvenliği” gibi çok geniş bir alanda, herkesi yakından ilgilendiren başlıklar oldu.

 

SANAYİ 2.0 İLE SANAYİ 3.0 ARASINDAYIZ

TBD Başkanı Rahmi Aktepe, zamanın ruhuna uygun bir kurultay gerçekleştirdiklerini söyledi. Dünyanın çok büyük bir dönüşümden geçtiğini ve artık yazılımların yüzyılının başladığını belirten Aktepe şöyle devam etti:

 

“TÜBİTAK bu yılın başında önemli bir çalışma yaptı ve AR-GE desteği alan yaklaşık bin özel sektör kuruluşunda kapsamlı bir anket düzenledi. Araştırmanın sonuçlarından firmaların yüzde 22’sinin akıllı üretim sistemleri konusunda kapsamlı bilgiye sahip olduğu, yüzde 59’unun genel bilgi sahibi olduğu, yüzde 19’unun ise bilgi sahibi olmadığı ortaya çıktı. Bu sonuçlara göre Türkiye’de sanayinin dijital olgunluk seviyesi Endüstri 2.0 ile Endüstri 3.0 arasında yer alıyor. Ama hızın ve bilginin en önemli unsurlar olduğu Endüstri 4.0 dönemi, Endüstri 2.0 ile 3.0 arasında sıkışmayı affetmeyecek bir süreç. Hızlıca harekete geçmek gerekiyor. İşte bunun için de dijital olgunluk seviyesini Türkiye genelinde vakit kaybetmeden yükseltmeliyiz. Potansiyelimiz var, enerjimiz var, tek eksiğimiz bu konuda seferberlik ruhuyla hareket etmek. Biz kurultaydan da aldığımız güçle bundan sonra, dijital olgunluğu artırmak için bir yol haritasını hızla hazırlayacağız ve uygulamaya koyacağız.”

 

BİLGİNİN ÖMRÜ ARTIK 6-7 YIL

Kurultayda Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak oturumlar da yapıldığını belirten Aktepe, “Bunlar arasında benim en çok önemsediklerimden biri rektörler zirvesi oldu. Nitelikli insan kaynağı konusunu, bu işin en yetkin isimleri olan rektörlerden dinlemek ayrıca ufuk açıcı oldu” dedi. Rektörlerin çarpıcı tespitler yaptığını kaydeden Aktepe, “Bilginin yarı ömrünün artık 6-7 yıl olduğunu, eskiden yıllarca aynı işyerinde çalışılırken, şimdi 6-7 defa iş değişikliğinin gündeme geldiğini hocalarımız dile değindi. Sanayi 4.0 döneminde mevcut bilgilerle yıllarca aynı işyerinde çalışma imkanı olmayacak. İnsana çalışma hayatında verilen değer, kişinin kendini yenilemesiyle mümkün olacak” dedi. Gençlerin de kendilerini bu yeni döneme göre hazırlaması gerektiğini kaydeden Aktepe, “Okullarda verilen eğitim de artık bu gerçeğe göre yeniden şekillendirilmeli. Bundan sonraki kurultaylarda da eğitim kavramını daha yoğun bir şekilde masaya yatırmaya devam edeceğiz” dedi.

 

AKILLI EVLER KABUSUNUZ OLMASIN

Kurultayda herkesin gündelik hayatında yer tutmaya başlayan akıllı evler ve benzeri teknolojileri de tartıştıklarını söyleyen Aktepe, “Bu alanda yeterli güvenlik önlemi alınmazsa, teknolojinin insanların yaşamını ciddi şekilde tehdit eder bir hale gelebileceğine, akıllı evlerin kabus evlerine dönüşebileceğine dikkat çektik. Bunun için bu alandaki standartlara uyumun önemini vurguladık” ifadelerini kullandı. Girişimci kadınların bilişimle ilişkisi ve siber güvenliği de kurultayda detaylı bir şekilde irdelediklerini kaydeden Aktepe şöyle devam etti:

 

“Aldığımız kararlar arasında geleceğimizi şekillendirecek çocuklara kodlama eğitimi verilmesi, siber güvenlik elemanlarına ulusal meslek standardı hazırlanması, AR-Ge ve teşvik mekanizmalarının yeniden düzenlenmesi de yer aldı. Artık kaybedecek bir dakikamız bile yok. Kurultayda değerli katılımcılarımızın verdiği bilgiler, bu gerçeği bize bir kez daha hatırlattı. Bu nedenle biz kolları sıvadık ve aldığımız kararları hayata geçirmek için çalışmaya başladık.”

 

19. BİLİM KURGU ÖYKÜ YARIŞMASI BİRİNCİSİ, ‘KAPAT-AÇ’ ÖYKÜSÜ

Yine Kurultay kapsamında 1998’den bu yana geleneksel olarak yapılan \”TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması”nın sonuçları da ödül töreninde açıklandı. Bu yıl ki yarışmada birinciliği Funda Özlem Şeran’ın yazdığı ‘Kapat- Aç’ öyküsü, ikinciliği Nur İpek Önder Mert’in ‘İki Kızıl Yabani At’, üçüncülüğü Özgür Hünel’in ‘Çok Satan Kitaplar’ öyküsü kazandı.

Okumaya Devam Et

Analiz

Şehirlerin Geleceği ‘Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi’nde Değerlendirilecek

Kentleşme her geçen gün artıkça operasyon ve hizmetlerin deneyimini iyileştirmek, altyapıları buna göre planlamak gerekiyor. Küresel olarak her hafta 3 milyon kişi kentlere taşınırken, Birleşmiş Milletler‘in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68’inin kentlerde yaşaması bekleniyor. 44 yıldır bilişimin gücünü akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için kullanan SAMPAŞ Holding, kentleşmenin ve kentliliğe bağlı sorunların giderek arttığı bir dünyada kentlerin günümüzde ve gelecek nesiller için nasıl daha yaşanılabilir hale getirileceğiyle ilgili çözümleri, 8 Haziran 2024’te İstanbul’da gerçekleştireceği Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi’nde paylaşacak…

2050 yılına kadar dünya genelinde kentsel alanlarda yaklaşık 2,5 milyar daha fazla sayıda insanın yaşayacağı öngörülüyor. Çok hızlı büyüyen ve gelişen ketlerin akıllı ve dirençli bir hale getirilmesi gerekiyor. Bunun da yolu barınmadan ulaşıma, kamu hizmetlerinden güvenliğe, enerji verimliliğinden çevreye duyarlı sistemlere kadar birçok faktörü içinde barındıran bütünsel bir akıllı şehir vizyonunun planlanmasından geçiyor.

SAMPAŞ Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı – Şekip Karakaya

Tüm dünyanın üzerine çalıştığı, gelişmiş ülkelerin büyük yatırımlar yaptığı akıllı ve dirençli kent vizyonunu yakalamak için SAMPAŞ Holding tarafından yerel yönetimlerin katılacağı Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi düzenleniyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu’nun katılımıyla, 8 Haziran tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek zirvede bir kentin akıllı ve dirençli olabilmesi için gerekli olan tüm standartlar masaya yatırılacak ve yerel yönetimlerle birlikte incelenecek.

Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 42 yıldır bilişimin gücünü kullanan SAMPAŞ Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya konuyla ilgili olarak değerlendirme de bulunarak “Kentlerin ve kentlerde yaşayan insanların ihtiyaçları her geçen gün değişirken değişimlere uyum gösteren, gelişen risklere karşı daha dirençli bir yaşam sunan bir kent anlayışı şekillenmeye devam ediyor. Verinin anlık toplanmasını, analiz edilmesini ve kenti yöneten kararlara yön vermesini sağlayan teknolojiler, insan, doğa ve yapılar arasında kusursuz bir uyum oluştururken, bu duruma dayalı kentlerde yaşama potansiyelimizi de artırıyor.

SAMPAŞ Holding olarak biz, verilerin altyapılarla kesintisiz etkileşime girdiği ve tüm canlıların ihtiyaçlarının anında karşılandığı kentlerin kurulabileceğini biliyoruz. İnovasyonun gücüyle, bugünden başlayarak gelecek nesiller için dirençli ve sürdürülebilir şehirler inşa etmek üzere teknolojiler, politikalar ve insanlar arasındaki uyumu ve bu konudaki bilinci artırmayı amaçlıyoruz.

Bu bağlamda, 8 Haziran’da İstanbul’da Türkiye’deki yerel yönetim idarecileriyle kentlerin geleceğini “Akıllı ve Dirençli Ketler Zirvesi’yle” şekillendiriyoruz.

Okumaya Devam Et

Analiz

Küçük İşletmeler, Siber Tehditleri Hafife Alıyor

Çalışan sayısı 50’yi geçmeyen küçük işletmeler, personel davranışlarının siber güvenlik açıklarına sebep olma ihtimalinden büyük şirketlere kıyasla çok daha az endişe duyuyor. Kaspersky Lab 2016 BT Güvenliği Risk Raporu’na göre, küçük işletmelerin sadece %36’sı personel dikkatsizliği konusunda endişe ederken, orta ve büyük ölçekli işletmelerin yarısından fazlası bunu büyük bir sorun olarak görüyor.

Bilgisiz veya dikkatsiz personel tarafından BT kaynaklarının uygunsuz kullanımı, her büyüklükte şirketi siber tehditler karşısında tehlikeye atıp zarara yol açabiliyor. Yapılan araştırmaya göre, çalışanların eylemleri, dünya genelindeki şirketleri savunmasız hissettiren en büyük üç güvenlik zorluğu arasında yer alıyor. 2016’da siber güvenlik sorunları yaşayan işletmelerin yarısından fazlası (% 61), dikkatsiz ve bilgisiz çalışan davranışlarının bu duruma etkisi olduğunu itiraf ediyor. Türkiye’de ise bu oran %67.

Büyük şirketler gibi küçük ve orta ölçekli işletmeler de sürekli gelişmekte olan bir BT altyapısını yönetme zorluğuyla karşı karşıya olmakla birlikte, çalışanların kişisel cihazlarını iş için kullanmasına da izin verme, hatta tercih etme eğiliminde oluyor. Şirketlerin %74’ü iş için kullanılan akıllı telefon miktarının son üç yılda arttığını ve %71’i bu durumun tabletler için de geçerli olduğunu doğruluyor. Türkiye’de bu oran kendini %90 akıllı telefon kullanımı, %83 tablet kullanımı olarak gösteriyor. İş hayatının bu yeni gerçekliği, en küçük işletmelerde bile olsa yöneticileri BT güvenliği ve çalışanların potansiyel olarak tehlike arz eden davranışlarının kontrolü konusunda daha dikkatli olmaya itiyor.

Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü Sertan Selçuk, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “BT personeli bulundurmayan küçük işletmelerde, personel siber güvenliği sıklıkla kendisi sağlamaya çalışıyor. Örneğin sınırlı işlevsellik gösteren, ücretsiz anti-zararlı-yazılım çözümleri yüklüyorlar. Bu durum, bir şirket için büyük riskler oluşturur çünkü tek bir çalışanın dikkatsizliği kurum dahilindeki tüm verileri kolayca etkileyerek, çok hızlı bir şekilde zaman, veri ve para kaybına sebep olabilir. Bu tür işletmeler, küçük ve orta ölçekli işletmeler için özel olarak tasarlanmış olan ve düşük becerilere sahip bir BT yöneticisinin bile rahatlıkla kullanıp gerekli korumayı sağlayabileceği çözümleri tercih etmelidir. ” diyor.

Şirketler ihtiyaçlarına göre çok küçük, küçük ve orta ölçekli işletmelerin belirli gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmiş bir dizi çözümle kendilerini koruyabilirler. Örneğin Kaspersky Endpoint Security for Business ve Kaspersky Small Office Security iyi bilinen ve yeni ortaya çıkan tehditlerden çok katmanlı koruma sağlarken, basit bulut tabanlı konsolu ile Kaspersky Endpoint Security Cloud ise işletme sahiplerine ve BT dışı üst düzey yöneticilere, ek donanıma veya BT personeline ihtiyaç duymadan siber güvenlik sağlayabilmeleri için düşük bir maliyetli ve kullanımı kolay bir araç sunuyor.

Okumaya Devam Et

Analiz

Samsung Galaxy Note5’e sıkışan S Pen nasıl çıkarılır?

Merakla beklenen Samsung Galaxy Note5, büyük tasarım değişikliğiyle kullanıcıların beğenisini kazanırken, bir tasarım kusurunu da beraberinde getirmişti. Galaxy Note5’in S Pen’ini ters takmak mümkün oluyor ve bu da kalemi çıkarırken içinde yer alan sensörü kırıyordu. Uzun uzun tartışılan,Pengate olarak adlandırılan bu tasarım kusurunun ise çözümü gelmekte gecikmedi. Merak etmeyin, S Pen’i zarar vermeden çıkarmak için telefonu açmanıza bile gerek kalmayacak.

 

İnternetin en sevdiği tartışma konularından biri, büyük firmaların ürünlerindeki sıkıntılar. iPhone 6’nınBendgate skandalıyla tırmanan bu durum beraberinde yeni ürünlerde kusur arama iç güdüsünü de tetikledi. Bu araştırma duygusunun son kurbanı ise Samsung Galaxy Note5 oldu. Bildiğiniz gibi Note serisinin en önemli özelliği S Pen’i. Bu durumda S Pen üzerinden gelebilecek bir tasarım kusuru ise elbette kabul edilemez.

 

Ancak How2Tech isimli YouTube kullanıcısı bu sorunu çok basit bir yöntemle hallediyor. İhtiyacınız olan tek şey bir parça kağıt. İnce bir dikdörtgen şeklinde keseceğiniz kağıt parçasını S Pen’e sararak yukarı doğru itiyor ve S Pen’in tüm gövdesinin kaplandığına emin olduktan sonra basitçe kalemi çekiyorsunuz. Kağıt sayesinde S Pen’in arkasında yer alan tuş sensöre takılmıyor ve cihaza zarar vermeden kalemi çıkarmayı başarıyorsunuz. Videoda da denildiği gibi, kalemi ters sokmak herkesin sık yaşayacağı bir problem değil. Ancak böyle bir durumda panikle kalemi çıkarmak yerine derin bir nefes alıp bir parça kağıt bulursanız bu tasarım kusurunu görmezden gelebilirsiniz belki.

Okumaya Devam Et

Editör Seçimleri

Donanım4 ay önce

HUAWEI Pura 70 Ultra DXOMARK Tarihinin En Yüksek Puanını Aldı

HUAWEI Pura 70 Ultra, DXOMARK sıralama tarihinde 163 puanla en yüksek puanı alarak Dünya’nın en iyi kameralı akıllı telefonu oldu....

Donanım4 ay önce

Giyilebilir Cihazlar Gizlilik Riski Taşıyor mu?

Akıllı saatler, fitness takip cihazları ve diğer giyilebilir cihazlar cep telefonlarımız ve tabletlerimiz kadar olağan hale geldi. Bu bağlantılı cihazlar...

Manşet4 ay önce

İş Yerlerinizi Yeni Nesil Dijital Güvenlik Ürünleriyle Koruyun 

Küresel bir yeni nesil dijital güvenlik şirketi olan ESET, yüksek düzeyde optimize edilmiş bir tehdit algılama ve müdahale çözümü sunmak...

Analiz4 ay önce

Şehirlerin Geleceği ‘Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi’nde Değerlendirilecek

Kentleşme her geçen gün artıkça operasyon ve hizmetlerin deneyimini iyileştirmek, altyapıları buna göre planlamak gerekiyor. Küresel olarak her hafta 3...

Donanım4 ay önce

Link Bilgisayar İle İkas’tan Stratejik İş Birliği

Türkiye’nin önde gelen sektörel yazılım çözümleri sağlayıcısı Link Bilgisayar, yeni nesil e-ticaret altyapısı sunan İkas ile pazar erişimini artıracak bir...

Donanım4 ay önce

MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar: “MediaMarkt Türkiye olarak kazandığımızı Türkiye’ye yatırmaya, deneyimle büyümeye devam edeceğiz.”

Avrupa ve Türkiye’nin 1 numaralı elektronik perakendecisi MediaMarkt 2024 yılı stratejisini ve yatırım planlarını açıkladı. MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar,...

Mobil6 ay önce

Qualcomm, Alt Seviyeye Krait Vermeyecek

Ünlü mobil çip üreticisi Qualcomm, 2012 yılının en hızlı büyüyen yarı iletken üreticisi olmayı başarmıştı. Firmanın ARM Cortex A15 ve...

Donanım6 ay önce

Philips Smart TV’ye Tasarım Ödülü

TP Vision, Philips 47PFL6907 Smart LED TV ile 2013 iF Ürün Tasarım Ödülü’nü kazandı. iF Ürün Tasarım Ödülü, alanında en...

Android6 ay önce

WhatsApp, BB10’da Yer Almayacak mı?

Nokia S40 platformunda bile kullanılabilen WhatsApp, hızlı bir şekildeSMS’in yerini almaya doğru gidiyor. Mobil internet verisine sahip, herhangi bir numaraya sahip olan...

Donanım6 ay önce

AMD A10-5800K ve AsRock FM2A85X ile 7.93 Ghz

Nick Shih, rekor ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kendisi için 7,93Ghz’in sadece bir ısınma olduğunu hedefinde ise 8GHz olduğunu söyledi....

Trendler