Bilim
Düşünceyle kontrol edilen biyonik bacak gerçek oldu
Sağ bacağını bir motosiklet kazasında kaybeden 31 yaşındaki Zac Vawter, Chicago Rehabilitasyon Enstitüsünün bağış toplamak amacıyla düzenlediği SkyRise Chicago etkinliğinde, dünyanın en yüksek gökdelenlerinden biri olan Willis Kulesinin merdivenlerini, düşünceyle kontrol edilen biyonik bacakla çıkmayı başardı. Toplam 53 dakika 9 saniye süren tırmanış sonunda, biyonik bacağın sorunsuz olduğunu belirten Vawter, biyonik bacakla hareket etmenin, normal bacakla hareket etmekten çok da farklı olmadığını vurguladı.
5 kilo ağırlığında ve 2 adet motora sahip biyonik bacak, kullanıcıların sakat olan bölgesine gönderilen uyarılarla çalışıyor. Yani Zac Vawter, yürümeyi düşündüğü zaman, beyinden biyonik bacağın olduğu bölgeye sinyal gönderiliyor ve yürüme eylemi gerçekleştiriliyor.
Zac Vawter, tırmanışı gerçekleştirmeden önce, uzun süre kendisi için hazırlanan spor salonunda antrenmanlara tabi tutulmuştu. Başarılı geçen tırmanışın ardından, bilim insanları bacağı geliştirmeye devam ederek, uzun vadede insanlığa sunmaya hazırlanıyorlar.
Bilim
Google’ın 10 yeni bombası!
15 Mayıs ve 17 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Google’ın yıllık geliştirici toplantısı Google I/O, her zaman olduğu gibi beklenen birçok büyük teknolojinin ortaya çıkmasına sahne olacak.
Google’ın her zamanki Google Glass’tan yeni cep telefonlarına veya tabletlere, yeni bir şeylerle karşımıza çıkacağından şüphemiz yok. İşte Google I/O etkinliğinden beklediklerimiz.
1. Babel
Yeni bir sohbet hizmeti olması beklenen Babel’den daha önce ekran görüntüleri ve fazlası sızmıştı. Şimdi ise sıra, onu bize tam olarak açıklayacak resmi bir tanıma geldi.
2. Yeni 7 inç’lik Nexus tablet
Nexus 7, Temmuz ayında bir senesini dolduracak. Bu süre, teknoloji dünyasında emeklilik yaşı anlamına geliyor. Başarılı tabletin uygun fiyatlı ve güçlü bir selefiyle karşılaşmaya hazır olmalıyız. Söylentiler, yeni 7 inç’lik tabletin Asus ortaklığıyla üretileceği yönünde.
3. Google Glass için iyi haberler
Google Glass’ın çıkış tarihi, teknik özellikleri gibi bilgiler ortaya çıkmış olsa da onun hakkında öğrenecek daha çok şeyimiz var. Örneğin gözlüğün sadece birkaç üçüncü parti uygulamasından haberdarız. Google’ın yeni teknolojisini I/O’da daha yakından göstermesini de bekleyebiliriz.
4. Nexus 7’nin fiyatı düşebilir
Nexus 7’nin 199 dolarlık yurtdışı fiyatı zaten yeterince düşük. Ancak yeni bir Nexus 7’nin tanıtılması, cihazın fiyatının daha da düşmesi anlamına geliyor.
5. Mobil ağ destekli Nexus 10?
Google’ın uygun fiyatlı 10 inç’lik tableti Nexus 10’un mobil ağ destekli bir sürümünün Google I/O etkinliğinde tanıtılması, tabletin hayranları tarafından uzun zamandır bekleniyor. Bunun için Google’ın, çıkalı sadece birkaç ay olan Nexus 10’un tasarımını değiştirmesi de gerekli değil.
6. iOS için Google Now ve fazlası
Bir süredir sessiz kalmayı tercih eden Google Now, iOS’a gelebileceğinin sinyallerini Mart ayında YouTube’da görünüp kaybolan bir videoyla vermişti. Bunun dışında Google Now için yeni işlevler ve Google Now widget’ında yenilikler bekleyebiliriz.
7. Android@Home geliyor
Google’ın ilk olarak I/O 2011’de tanıştığımız ev otomasyon sistemi, bu sene tekrar karşımıza çıkabilir. Buna dair bir işaret, Android 4.2.2 güncellemesinde bulunuyor.
8. Nexus 5 veya LTE’li bir Nexus 4
Google ve LG üzerindeki ortaklık henüz sadece birkaç aylık, ancak yeni bir Nexus ile tanışacağımıza dair söylentiler şimdiden çıkmaya başladı.
Galaxy S4, HTC One ve iPhone 5 gibi rakipleriyle başa çıkmak isteyen Google’ın Nexus 4’e LTE bağlantısını eklemesi veya yepyeni bir Nexus 5 ile karşımıza çıkması olası.
9. Nexus Q, dirilebilir mi?
Google’ın beklenen ilgiyi görmeyen medya küresi, Google I/O’da sorunlarından arınarak, yeni işlevlerle bezenmiş bir biçimde bizi şaşırtabilir.
10. Android 5.0 \”Key Lime Pie\”
Android, sürüm numarasında ilerleme kaydetmeyeli oldukça uzun zaman oldu. Google’ın 4.0 sürümü üzerinde yoğunlaştığını düşündüğümüzde 5.0’ın tanıtılma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söylememiz zor.
Şu an çoğu cebin Android 4.2’ye bile geçmediğini düşündüğümüzde, Android 5.0 tanıtılsa bile onu elinize alıp kullanmanız bir miktar vakit alabilir.
Bilim
Apollo 11′ in roketleri Atlas Okyanusunda bulundu
Atlantik Okyanusunda bulunan roketler aynı zamanda 6 metre uzunluğu ve 8,4 ton ağırlıklarıyla şu zamana kadar yapılmış en büyük roketlerden biri olma ünvanını taşıyor. Neil Armstrongu 1969 yılında aya götüren uzay aracının parçaları olması nedeniyle roketlere paha biçilemiyor.
NASA yaptığı açıklamada roketlerin yapımında kullanılan alüminyum, çelik, bakır ve krom-demir alaşımı sayesinde roketlerin çok fazla zarar görmemişolabileceğini belirtti. Zira bu maddeler tuzlu suya oldukça dayanıklı olmakla birlikte zarar görmeden yıllarca varolabiliyorlar.
Konu hakkında konuşan Bezos, roketlerden en azından birini kurtarmanın yollarını aradığını belirtirken, NASAnın roketleri Smithsonian Müzesinebağışlamasını çok istediğini söyledi.
Bilim
Felix Baumgartner ses hızını aşan ilk insan oldu
Baumgartnerin kapsül içinde yükselmeye başlamasından 2 saat 15 dakika sonra balon, hedef irtifanın üstüne çıkıp 39 bin metre yüksekliğine ulaştı. Bunun üzerine helyum balonunun üstündeki kapak açılarak gaz bırakıldı ve irtifa sabitlendi. Kontrollerin yapılmasının ardından kendini boşluğa bırakan Baumgartner, atmosferden atlarken 40 saniye içinde ses hızını geçti ve paraşütünü açtı. 9:03 dakikada atlayışını tamamlayan Baumgartner, en yüksek mesafeden serbest atlayış ve insanlı balonla irtifa adında 2 dünya rekoru daha kırdı.
7 milyon kişinin izlediği atlayışla birlikte ses hızını aşan ilk insan olma ünvanına sahip olan Avusturyalı sporcu, projenin her aşamasında olduğu gibi, inanılmaz bir iniş çıkış yaşadıklarını söyledi. Baumgartner, bazı anların gerçekten ölümcül olduğunu vurgularken, birkaç saniye boyunca bilincini kaybedeceğini düşündüğünü dile getirdi.
Hedeflediği tüm rekorları kıran Baumgartner hedeflenen noktaya sağ salim ayak bastı. Avusturyalı sporcu, en yüksek mesafeden serbest atlayış ve insanlı balonla irtifa adında 2 dünya rekoru daha kırdı.Tüm dünyada merakla beklenen müthiş atlayışı 7 milyondan fazla kişi izledi. Baumgartner böylece serbest düşüşte ses duvarını aşan ilk insan oldu.
İnsanlığa büyük katkı sağlayacak
Atlayış, Baumgartnerin hayallerini gerçekleştirmesinin yanı sıra gelecekte sporcular için sağladığı tıbbi ve bilimsel araştırma verileriyle de çok büyük önem taşıyor. Bu atlayıştan elde edilen bulgular, geleceğin uzay turistleri için kurtuluş sistemleri geliştirilmesine ve aynı zamanda alt yörüngesel sistemlere ihtiyaç duyan pilot ve astronotlara önemli katkı sağlaması bekleniyor.
Bunun yanı sıra gelişmiş mobilite ve görsel netlik dahil yeni nesil uzay elbiselerinin geliştirilmesine ön ayak olacak bu atlayış, uzaydaki yolcu ve ekiplerin çıkışı için başka sistemlerin de geliştirilmesine zemin hazırlayacak. Yüksek irtifa ve ivmeye maruz kalma protokollerinin de geliştirmesini sağlayacak olan atlayış, süpersonik hızlanma ve yavaşlamanın insan bedeni üzerindeki etkilerinin de incelenmesini kolaylaştıracak.
-
Mobil8 ay önce
Yeni Samsung Galaxy S10 Ailesi
-
Mobil8 ay önce
Bill Gates’ten iPad yorumu!
-
Internet8 ay önce
IPV6 Forum Türkiye Kuruldu
-
Internet8 ay önce
Kablosuz internet ağları korumasız
-
Android8 ay önce
Android Oyunu: Radiant Free
-
Donanım8 ay önce
AMD Ryzen™ 7 İşlemcilerle
-
Oyun8 ay önce
Cebinizdeki IQ oyunu: NumerIQ
-
Internet8 ay önce
Online alışverişe çığır açan teknolojiler damga vuracak