Bağlantıda Kalın

Bilim

Google’ın 10 yeni bombası!

15 Mayıs ve 17 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Google’ın yıllık geliştirici toplantısı Google I/O, her zaman olduğu gibi beklenen birçok büyük teknolojinin ortaya çıkmasına sahne olacak.

Google’ın her zamanki Google Glass’tan yeni cep telefonlarına veya tabletlere, yeni bir şeylerle karşımıza çıkacağından şüphemiz yok. İşte Google I/O etkinliğinden beklediklerimiz.

1. Babel

Yeni bir sohbet hizmeti olması beklenen Babel’den daha önce ekran görüntüleri ve fazlası sızmıştı. Şimdi ise sıra, onu bize tam olarak açıklayacak resmi bir tanıma geldi.

2. Yeni 7 inç’lik Nexus tablet

Nexus 7, Temmuz ayında bir senesini dolduracak. Bu süre, teknoloji dünyasında emeklilik yaşı anlamına geliyor. Başarılı tabletin uygun fiyatlı ve güçlü bir selefiyle karşılaşmaya hazır olmalıyız. Söylentiler, yeni 7 inç’lik tabletin Asus ortaklığıyla üretileceği yönünde.

3. Google Glass için iyi haberler

Google Glass’ın çıkış tarihi, teknik özellikleri gibi bilgiler ortaya çıkmış olsa da onun hakkında öğrenecek daha çok şeyimiz var. Örneğin gözlüğün sadece birkaç üçüncü parti uygulamasından haberdarız. Google’ın yeni teknolojisini I/O’da daha yakından göstermesini de bekleyebiliriz.

4. Nexus 7’nin fiyatı düşebilir

Nexus 7’nin 199 dolarlık yurtdışı fiyatı zaten yeterince düşük. Ancak yeni bir Nexus 7’nin tanıtılması, cihazın fiyatının daha da düşmesi anlamına geliyor.

5. Mobil ağ destekli Nexus 10?

Google’ın uygun fiyatlı 10 inç’lik tableti Nexus 10’un mobil ağ destekli bir sürümünün Google I/O etkinliğinde tanıtılması, tabletin hayranları tarafından uzun zamandır bekleniyor. Bunun için Google’ın, çıkalı sadece birkaç ay olan Nexus 10’un tasarımını değiştirmesi de gerekli değil.

6. iOS için Google Now ve fazlası

Bir süredir sessiz kalmayı tercih eden Google Now, iOS’a gelebileceğinin sinyallerini  Mart ayında YouTube’da görünüp kaybolan bir videoyla vermişti. Bunun dışında Google Now için yeni işlevler ve Google Now widget’ında yenilikler bekleyebiliriz.

7. Android@Home geliyor

Google’ın ilk olarak I/O 2011’de tanıştığımız ev otomasyon sistemi, bu sene tekrar karşımıza çıkabilir. Buna dair bir işaret, Android 4.2.2 güncellemesinde bulunuyor.

8. Nexus 5 veya LTE’li bir Nexus 4

Google ve LG üzerindeki ortaklık henüz sadece birkaç aylık, ancak yeni bir Nexus ile tanışacağımıza dair söylentiler şimdiden çıkmaya başladı.

Galaxy S4, HTC One ve iPhone 5 gibi rakipleriyle başa çıkmak isteyen Google’ın Nexus 4’e LTE bağlantısını eklemesi veya yepyeni bir Nexus 5 ile karşımıza çıkması olası.

9. Nexus Q, dirilebilir mi?

Google’ın beklenen ilgiyi görmeyen medya küresi, Google I/O’da sorunlarından arınarak, yeni işlevlerle bezenmiş bir biçimde bizi şaşırtabilir.

10. Android 5.0 \”Key Lime Pie\”

Android, sürüm numarasında ilerleme kaydetmeyeli oldukça uzun zaman oldu. Google’ın 4.0 sürümü üzerinde yoğunlaştığını düşündüğümüzde 5.0’ın tanıtılma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söylememiz zor.

Şu an çoğu cebin Android 4.2’ye bile geçmediğini düşündüğümüzde, Android 5.0 tanıtılsa bile onu elinize alıp kullanmanız bir miktar vakit alabilir.

Okumaya Devam Et

Bilim

Curiosity Mars’ta yaşam kalıntısı buldu

Geçtiğimiz aylarda NASA tarafından Mars’a gönderilen Curiosity’nin büyük ses getirecek bir keşif yaptığı iddiaları konuşulurken, uzay aracının Mars’ta organizma kalıntısına ulaştığı belirtiliyor. NASA Curiosity’nin bulduğu ‘şey’in ne olduğu konusunda net açıklama yapmayarak herkesi merakta bırakırken, “Curiosity’nin elde ettiği en son bulgular tarih kitaplarına geçecek. Gerçekten çok etkileyici görünüyor” açıklamasını yaptı.

Organik moleküllerin bulunması, Mars’ta yaşam olabileceği ihtimalinigüçlendiren en önemli sinyallerden biri olacak. Bir önceki uzay aracı Phoenix, keşif görevi esnasında toprak numunesini eritmiş ancak Mars toprağında yer alan perkloratlara (tuz) rastlamıştı. Perkloratlar, ısıya tepki vererek tüm karmaşık organik molekülleri yok ediyor ve geride sadece karbondioksit bırakıyor. Karbondioksit, Mars atmosferinde oldukça bol miktarda bulunuyor.

Phoenix’in aksine, Curiosity’nin sahip olduğu en son teknoloji analiz ve deney donanımı, perkloratların tepki vermesini önleyen bir şekilde yavaşça ısıtılmasını sağlıyor. Aynı zamanda, deney esnasında numunede ne kadar karbon, oksijen, hidrojen ve diğer moleküllerin bulunduğu net bir şekilde ölçülüyor.

NASA, Curiosity’nin keşfiyle ilgili Aralık’ın ilk haftasında açıklama yapılacağını bildirdi.

Okumaya Devam Et

Bilim

Küresel yeşil hidrojen üretim kapasitesi geçen yıl yüzde 44 arttı

AA muhabirinin, Londra merkezli veri analizi ve danışmanlık şirketi GlobalData tarafından hazırlanan \”Hidrojen Dönüşümü Görünümü ve Trendler: Q1 2023\” raporundan derlediği bilgilere göre, geçen yıl boyunca 393 hidrojen projesine yönelik anlaşma yapıldı.

Rapora göre, küresel düşük karbonlu hidrojen piyasası geliştirme çabalarının artış göstermesi halinde dünya genelinde yıllık hidrojen üretim kapasitesinin 2030’a kadar 111 milyon tonu aşacağı tahmin ediliyor.

Yeşil hidrojen için toplam proje kapasitesinin 2022’nin sonunda 166 milyon tona ulaştığı belirtilen rapora göre, projelerin yüzde 90’ını düşük karbonlu hidrojen projeleri oluşturuyor.

Rapora göre, küresel yeşil hidrojen üretim kapasitesinin geçen yıl önceki yıla göre yüzde 44 artarak yıllık 109 bin tona ulaştı. Yeşil hidrojen üretebilmek için kilit öneme sahip bulunan elektroliz teknolojisinde kapasitenin ise 1065 gigavata ulaştığı belirtilirken, bunun daha da artacağı hesaplanıyor.

Hidrojen sektöründe \”çok uluslu ortaklıklar\” ön plana çıkıyor

Küresel hidrojen alanındaki ortaklıkların geçen yıl önceki yıla göre yüzde 66 artış gösterdiği belirtilen rapora göre, geçen yıl bu alandaki birleşme ve alımların değeri 24,4 milyar dolara ulaştı.

Geçen yıl ABD, Danimarka, Mısır, Kanada, Portekiz başta olmak üzere çeşitli ülkelerden yıllık 111,9 milyon ton düşük karbonlu hidrojen kapasitesi açıklanırken, sadece Kanada’da Green Hydrogen International şirketi 43 milyon ton kapasiteli iki hidrojen projesini duyurdu ve projelerin 2030’da başlaması kararı aldı.

Ülkelerin küresel ekonomik riskleri azaltmak için çok uluslu şirketlerle işbirliklerine gittiği belirtilen rapora göre, GHI, Suez Canal Ekonomik Bölgesi, Mısır’ın Varlık Fonu, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Yönetimi, Mısır Elektrik İletimi Şirketi düşük karbon hidrojen üretiminde yıllık 56,3 milyon ton kapasite ile lider konumda bulunuyor.

Ayrıca geçen yıl, hidrojen ekonomisinin gelişmesinde Globeleq Africa, Linde, John Wood Group, ThyssenKrupp, H2-Industries, Alcazar Enerji ve Samsung Mühendislik gibi firmaların, mühendislik, tedarik ve kurulum (EPC) hizmetleri sağlayarak bu alanda öne çıktığı belirtiliyor.

Hidrojen \”çığır açıcı\” olabilir

Hidrojen, bilinen yakıtlar içinde birim kütle başına en yüksek enerji içeriğine sahip alternatif bir kaynak olarak değerlendiriliyor. Petrol türevlerine göre daha verimli bir yakıt olan hidrojenden enerji elde edilmesi sırasında çevreye zararlı herhangi bir kimyasal madde salımı da gerçekleşmiyor.

Hidrojen, çelik ve kimya endüstrileri, deniz taşımacılığı, uzun mesafeli kara yolu taşımacılığı ve havacılık gibi elektrikli hale getirilmesi zor sektörlerin karbondan arındırılmasına yardımcı olmak için büyük bir potansiyel taşıyor.

Uzmanlara göre, yenilenebilir elektriğin depolanması başta olmak üzere hidrojen, enerji, sanayi ve ulaştırma sektörlerinde \”çığır açıcı\” olabilir.

Okumaya Devam Et

Bilim

Geleceğin otomobili demeye gerek var mı?

Alman Araştırma Merkezi’ne bağlı Robotik İnovasyon Merkezi, insan yaşamını kolaylaştıracak çözümler arıyor. Bunlar arasında toplu yaşamanın getirdiği sorunların çözümleri de var. EO Smart Connecting Car, elektrikle çalışan yeni nesil bir araba gibi görünse de mahareti anlatılır gibi değil.

EO sadece iki kişinin bineceği bir otomobil olarak tasarlanmadı. Modüler yapısı sayesinde önğndeki ve arkasındaki EO’lara bağlanarak kocaman bir otobüse dönüşebiliyor. Bu sayede aynı yöne giden 10 araçtan sadece 5′inin motoru çalışarak yol alınabiliyor. Enerji tasarrufu ve çevre temizliği buradan çıkıyor.

Diğer taraftan bu kenetlenme sayesinde yolda kalmak üzere olan (pili tükenmiş) bir EO kurtarılabiliyor. Aynı yöne gidecek araçlar çok daha güvenli bir şekilde yol alırken, şehir içindeki park sorunu da büyük ölçüde azalıyor. Aynı zamanda hem ön, hem de arka tekerlekleri hareket edebilen otomobil kendi çevresinde dönebiliyor ve bir yere dik park edebiliyor.

Robotik İnovasyon Merkezi yetkililerinden aldığımız bilgiye göre bu otomobillerin yollara çıkmasına uzun yıllar olabilir. Çünkü trafik sistemini tümüyle değiştirmek anlamına gelen bu uygulamada işin içine pek çok parametre giriyor.

Okumaya Devam Et

Editör Seçimleri

Donanım4 ay önce

HUAWEI Pura 70 Ultra DXOMARK Tarihinin En Yüksek Puanını Aldı

HUAWEI Pura 70 Ultra, DXOMARK sıralama tarihinde 163 puanla en yüksek puanı alarak Dünya’nın en iyi kameralı akıllı telefonu oldu....

Donanım4 ay önce

Giyilebilir Cihazlar Gizlilik Riski Taşıyor mu?

Akıllı saatler, fitness takip cihazları ve diğer giyilebilir cihazlar cep telefonlarımız ve tabletlerimiz kadar olağan hale geldi. Bu bağlantılı cihazlar...

Manşet4 ay önce

İş Yerlerinizi Yeni Nesil Dijital Güvenlik Ürünleriyle Koruyun 

Küresel bir yeni nesil dijital güvenlik şirketi olan ESET, yüksek düzeyde optimize edilmiş bir tehdit algılama ve müdahale çözümü sunmak...

Analiz4 ay önce

Şehirlerin Geleceği ‘Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi’nde Değerlendirilecek

Kentleşme her geçen gün artıkça operasyon ve hizmetlerin deneyimini iyileştirmek, altyapıları buna göre planlamak gerekiyor. Küresel olarak her hafta 3...

Donanım4 ay önce

Link Bilgisayar İle İkas’tan Stratejik İş Birliği

Türkiye’nin önde gelen sektörel yazılım çözümleri sağlayıcısı Link Bilgisayar, yeni nesil e-ticaret altyapısı sunan İkas ile pazar erişimini artıracak bir...

Donanım4 ay önce

MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar: “MediaMarkt Türkiye olarak kazandığımızı Türkiye’ye yatırmaya, deneyimle büyümeye devam edeceğiz.”

Avrupa ve Türkiye’nin 1 numaralı elektronik perakendecisi MediaMarkt 2024 yılı stratejisini ve yatırım planlarını açıkladı. MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar,...

Mobil6 ay önce

Qualcomm, Alt Seviyeye Krait Vermeyecek

Ünlü mobil çip üreticisi Qualcomm, 2012 yılının en hızlı büyüyen yarı iletken üreticisi olmayı başarmıştı. Firmanın ARM Cortex A15 ve...

Donanım6 ay önce

Philips Smart TV’ye Tasarım Ödülü

TP Vision, Philips 47PFL6907 Smart LED TV ile 2013 iF Ürün Tasarım Ödülü’nü kazandı. iF Ürün Tasarım Ödülü, alanında en...

Android6 ay önce

WhatsApp, BB10’da Yer Almayacak mı?

Nokia S40 platformunda bile kullanılabilen WhatsApp, hızlı bir şekildeSMS’in yerini almaya doğru gidiyor. Mobil internet verisine sahip, herhangi bir numaraya sahip olan...

Donanım6 ay önce

AMD A10-5800K ve AsRock FM2A85X ile 7.93 Ghz

Nick Shih, rekor ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kendisi için 7,93Ghz’in sadece bir ısınma olduğunu hedefinde ise 8GHz olduğunu söyledi....

Trendler