Analiz
Şehirlerin Geleceği ‘Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi’nde Değerlendirilecek
Kentleşme her geçen gün artıkça operasyon ve hizmetlerin deneyimini iyileştirmek, altyapıları buna göre planlamak gerekiyor. Küresel olarak her hafta 3 milyon kişi kentlere taşınırken, Birleşmiş Milletler‘in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68’inin kentlerde yaşaması bekleniyor. 44 yıldır bilişimin gücünü akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için kullanan SAMPAŞ Holding, kentleşmenin ve kentliliğe bağlı sorunların giderek arttığı bir dünyada kentlerin günümüzde ve gelecek nesiller için nasıl daha yaşanılabilir hale getirileceğiyle ilgili çözümleri, 8 Haziran 2024’te İstanbul’da gerçekleştireceği Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi’nde paylaşacak…
2050 yılına kadar dünya genelinde kentsel alanlarda yaklaşık 2,5 milyar daha fazla sayıda insanın yaşayacağı öngörülüyor. Çok hızlı büyüyen ve gelişen ketlerin akıllı ve dirençli bir hale getirilmesi gerekiyor. Bunun da yolu barınmadan ulaşıma, kamu hizmetlerinden güvenliğe, enerji verimliliğinden çevreye duyarlı sistemlere kadar birçok faktörü içinde barındıran bütünsel bir akıllı şehir vizyonunun planlanmasından geçiyor.
Tüm dünyanın üzerine çalıştığı, gelişmiş ülkelerin büyük yatırımlar yaptığı akıllı ve dirençli kent vizyonunu yakalamak için SAMPAŞ Holding tarafından yerel yönetimlerin katılacağı Akıllı ve Dirençli Kentler Zirvesi düzenleniyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu’nun katılımıyla, 8 Haziran tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek zirvede bir kentin akıllı ve dirençli olabilmesi için gerekli olan tüm standartlar masaya yatırılacak ve yerel yönetimlerle birlikte incelenecek.
Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 42 yıldır bilişimin gücünü kullanan SAMPAŞ Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya konuyla ilgili olarak değerlendirme de bulunarak “Kentlerin ve kentlerde yaşayan insanların ihtiyaçları her geçen gün değişirken değişimlere uyum gösteren, gelişen risklere karşı daha dirençli bir yaşam sunan bir kent anlayışı şekillenmeye devam ediyor. Verinin anlık toplanmasını, analiz edilmesini ve kenti yöneten kararlara yön vermesini sağlayan teknolojiler, insan, doğa ve yapılar arasında kusursuz bir uyum oluştururken, bu duruma dayalı kentlerde yaşama potansiyelimizi de artırıyor.
SAMPAŞ Holding olarak biz, verilerin altyapılarla kesintisiz etkileşime girdiği ve tüm canlıların ihtiyaçlarının anında karşılandığı kentlerin kurulabileceğini biliyoruz. İnovasyonun gücüyle, bugünden başlayarak gelecek nesiller için dirençli ve sürdürülebilir şehirler inşa etmek üzere teknolojiler, politikalar ve insanlar arasındaki uyumu ve bu konudaki bilinci artırmayı amaçlıyoruz.
Bu bağlamda, 8 Haziran’da İstanbul’da Türkiye’deki yerel yönetim idarecileriyle kentlerin geleceğini “Akıllı ve Dirençli Ketler Zirvesi’yle” şekillendiriyoruz.
Analiz
SAP Türkiye Kalite Ödülleri Sahiplerini Buldu!
Bu yıl 21. kez gerçekleştirilen ve Türkiye’nin en büyük teknoloji etkinliği olan SAP Forum İstanbul kapsamında düzenlenen ödül töreninde, geleceği hayal eden ve yılın en başarılı teknoloji projelerine imza atan firmalardan Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Grubu, “Dönüşüm” kategorisinde; Uğur Selüloz Kimya A.Ş, “Hız” kategorisinde; AGT Ağaç San. ve Tic. A.Ş. ise “ İnovasyon” kategorisinde Altın Ödüllerin sahibi oldu.
Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP’nin “Reimagine Business for the Digital Economy” temasıyla, 27 Ekim’de, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdiği SAP Forum İstanbul’da gelenekselleşen SAP Kalite Ödülleri de sahiplerini buldu. Her sene, yılın en başarılı kurumsal teknoloji uygulamalarına dikkat çekmek amacıyla verilen SAP Türkiye Kalite Ödülleri, bu yıl da “Hız”, “İnovasyon” ve “Dönüşüm” olmak üzere 3 ayrı kategoride yılın en başarılı projelerine verildi. Altın kategoride ödül kazanan firmalar SAP EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) bölge yarışmasına katılmaya da hak kazandı.
Türkiye’de 15 yıldır hiç durmadan hayal kuran SAP Türkiye, hayalleri ödüllendirdi!
Dijitalleşmeyle birlikte değişen iş dünyası için yenilikçi çözüm ve fikirlerin paylaşıldığı SAP Forum İstanbul kapsamında gerçekleştirilen ödül töreninde, “Hız” kategorisinde Altın Ödül, SAP’nin iş ortağı MBIS ile gerçekleştirdiği SAP uygulamalarıyla Uğur Selüloz Kimya A.Ş’nin oldu. Ödülü, Uğur Selüloz Kimya A.Ş adına Genel Müdür Ali Kaplan, SAP Türkiye Danışmanlık ve İş Geliştirme Yöneticisi Murat Benlidayı’nın elinden aldı. Yılın İnovasyonu kategorisinde ise Altın Ödül AGT Ağaç San. ve Tic. A.Ş.’nin oldu. Yine MBIS işbirliği ile gerçekleştirilen projenin ödülünü AGT Ağaç San. ve Tic. A.Ş. CEO’su Mehmet Söylemez, SAP Türkiye Dijital İş Hizmetleri Direktörü Hakkı Bosnalı’dan aldı. SAP Yılın Dönüşüm kategorisinde Altın Ödül ise Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Grubu’na verildi. Acron işbirliği ile hayata geçirilen projenin ödülünü Eczacıbaşı CIO’su Hilmi Koçak, SAP Türkiye Proje Yönetim Ofisi Yöneticisi Bahar Kulbul’ün elinden teslim aldı.
Hız, İnovasyon ve Dönüşüm kategorilerinde 2. ve 3. olan şirketlere verilen Gümüş ve Bronz ödüller ise şöyle;
Hız kategorisinde Gümüş Ödül SAP’nin iş ortağı Detaysoft ile gerçekleştirdiği SAP uygulamalarıyla Erdemir Grubu’na; Bronz Ödül, Accenture işbirliği ile gerçekleştirilen proje ile Türk Telekomünikasyon A.Ş.’ye verildi. İnovasyon kategorisinde Gümüş Ödül BimSA, SAP Türkiye işbirliği ile gerçekleştirilen proje için BRİSA A.Ş’ ye; Bronz Ödül ise yine BRİSA A.Ş’nin oldu. Dönüşüm kategorisinde Gümüş Ödül’e Fiz Bilişim ile gerçekleştirilen proje ile Abdi İbrahim İlaç San. Tic. A.Ş layık görüldü. Dönüşüm kategorisinde Bronz ödülü ise BTC Türkiye ile gerçekleştirilen proje ile Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş’ye takdim edildi.
Dijital ekonomiye yön veren liderler, gelecek hayallerini paylaştı
Türkiye’nin en büyük teknoloji etkinliği SAP Forum İstanbul, iş dünyasının farklı sektörlerinden 5 bine yakın profesyonelin katılımıyla 21. kez gerçekleştirildi. 27 Ekim’de İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, dijital ekonominin bugünü ve yarını masaya yatırıldı. “Reimagine Business for the Digital Economy” temasıyla gerçekleştirilen Forum’da, SAP’nin sunduğu yenilikçi çözümler, canlı demo gösterimler ile de katılımcılarla paylaşıldı. Forum kapsamında SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen İnovasyon Paneli, global teknoloji liderlerinden İntel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, IBM Türk Genel Müdürü Defne Kozan ve Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu’yu buluşturdu. Panelin açılış konuşmasını yapan ve dönüşümün ekonomiyi ve şirketleri nasıl etkileyeceğine dair öngörülerini paylaşan SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin “Hem kurumsal hem de bireysel hayatlarımızda yepyeni bir dönemi yaşıyoruz. Bu yeni dönemde bizleri ileriye taşıyacak en önemli faktör her gün yaptığımız işleri yeniden hayal etmek olacak. Eşi benzeri olmayan şeyleri hayal etmek zor, ancak bunu yapmazsak yarına geç kalacağımızı bilmeliyiz” dedi.
Analiz
Google’dan ‘ameliyat robotları’ projesi
Amerikan teknoloji ve internet devi firma Google, sağlık ve kozmetik sektörü firması “Johnson & Johnson”la, “ameliyat robotu” üretmek üzere bir ekip oluşturdu.
Johnson & Johnson şirketler grubundan yapılan açıklamada, gruba bağlı tıbbi cihazlar firması Ethicon’un Google’la stratejik iş birliğine girme konusunda kesin bir anlaşma imzaladığı kaydedildi. Açıklamada, iki firmanın ameliyatlarda, cerrahlara, hasta ve sağlık bakım sistemlerine yardımcı olacak “ameliyat robotları” üretilebilmesi için ” Yaşam Bilimleri” ekibi oluşturdukları belirtildi.
Robot destekli ameliyatlar, cerrahlara operasyonu kontrol etmesi konusunda büyük bir destek sağlarken hastalara da ameliyat sonrası travma ve yara izinin en aza indirilmesi konusunda fayda sağlıyor.
Analiz
Akıllı pencere enerji tasarrufu sağlıyor
Benzer özelliklere sahip pencereler aslında pazarda var. Ancak araştırmacıların iddiası, geliştirdikleri metodun donuktan şeffafa geçişi anlık olarak yapabilmesi. ACS Nano gazetesine konuyla ilgili bilgi veren ekip, bu sistemin enerji tasarrufu sağlamaya yardımcı olacağı kanısında. Bilim insanları, Bu tarz ışık kontrol sistemi ısınma, soğutma ve ışık maliyetlerine karşı tasarruf sağlamak için yeni bir seçenek oluşturabilir. Akıllı pencereler yaz döneminde güneş ışığını geri yansıtarak binanın içinin aşırı ısınmasını önlüyor. Buna karşılık, kış döneminde güneş ısısını emerek odayı sıcak tutabiliyor diyor.
Halen kullanılan teknoloji; iyon olarak tabir edilen yüklü partiküllerin cam ve paneller arasına sıkıştırılmasına dayanıyor. Pencereyi mattan açığa çevirmek için de elektrik akımı uygulanıyor. Bu tarz pencereler pazarda var, ama onlarda genelde kıştan yaz moduna geçişi yapmak gerekebiliyor. Bunu da ev otomasyon paneli gibi ek bir araç kullanarak yapmak gerekiyor.
Güney Koreli uzmanlar farklı bir yaklaşım sergiliyor. Bu amaçla da özel bir polimer, karşı iyon olarak bilinen farklı bir yüklü madde ve metanol gibi çözücüler kullandılar. Konuyla ilgili hazırlanan rapora göre, elde edilen sonuçlar camı üretmenin çok daha ucuz olduğunu, bunun pazarda var olanlardan daha az zehirli içeriği olduğunu da ortaya koyuyor. Pencere yüzde 100 mattan tam açık hale geçişi birkaç saniyede yapabiliyor.
-
Mobil8 ay önce
Yeni Samsung Galaxy S10 Ailesi
-
Mobil8 ay önce
Bill Gates’ten iPad yorumu!
-
Internet8 ay önce
IPV6 Forum Türkiye Kuruldu
-
Internet8 ay önce
Kablosuz internet ağları korumasız
-
Android8 ay önce
Android Oyunu: Radiant Free
-
Donanım8 ay önce
AMD Ryzen™ 7 İşlemcilerle
-
Oyun8 ay önce
Cebinizdeki IQ oyunu: NumerIQ
-
Internet8 ay önce
Online alışverişe çığır açan teknolojiler damga vuracak